"S-a furat o bombă" de Ion Popescu-Gopo deschide Festivalul "Cortina de celuloid" din Marea Britanie

Filmul "S-a furat o bombă", de Ion Popescu-Gopo, deschide, vineri, Festivalul "Cortina de celuloid: Europa Războiului Rece prin film", la Riverside Studios din Londra, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala britanică.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului "S-a furat o bombă" de Ion Popescu-Gopo deschide Festivalul "Cortina de celuloid" din Marea Britanie

"S-a furat o bombă" de Ion Popescu-Gopo deschide Festivalul "Cortina de celuloid" din Marea Britanie (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Desfăşurat între 6 - 9 mai, festivalul include 11 filme europene de spionaj, ce prezintă o perspectivă inedită asupra Europei din perioada Războiului Rece. Proiectul a fost iniţiat de Institutul Goethe în colaborare cu reţeaua EUNIC a institutelor culturale europene la Londra şi Berlin, cu sprijinul Comisiei Europene în Marea Britanie.

La 50 de ani după construirea Zidului Berlinului, festivalul ilustrează prin film valenţele politice şi sociale multiple ale unei Europe divizate, cu o selecţie de producţii din ţări situate de ambele părţi ale
Zidului: Anglia, Franţa, Spania, Republica Federală Germania, Republica Democrată Germania, Uniunea Sovietică, Iugoslavia, România, Polonia, Bulgaria, Cehoslovacia şi Ungaria. Regizorii oferă o fascinantă lecţie de istorie, din unghiuri diferite, departe însă de tiparele obişnuite, întrucât, aşa cum afirmă curatorii germani ai programului, Oliver Baumgarten şi Nikolaj Nikitin, filmele sunt extrem de populare, cu efecte comice, care vor surprinde atât pe iniţiaţii genului, cât şi publicul cinefil general.

Comedia "S-a furat o bombă" de Ion Popescu-Gopo a anticipat apogeul polarizării Est-Vest încă din 1961, anul construcţiei Zidului Berlinului. Cu o distribuţie încluzând nume de prestigiu precum Iurie Darie, Emil Botta şi Geo Saizescu, filmul este o parodie acidă, fără dialog, în care un anti-erou inocent, cu valenţe hitchcockiene, întruchipează impotenţa birocratică şi frica permanentă a bombei, devenită o alegorie a puterii din umbră. Umorul şi comedia sunt fără margini: trimiterile tranşante la Jacques Tati, Charlie Chaplin şi alţii pun într-o lumină ironică spionajul şi temerile Războiului Rece.

Alături de proiecţii, festivalul include o serie de discuţii cu invitaţi speciali, precum Gordon Corera, corespondentul BBC pe probleme de securitate, şi scriitorul britanic de literatură de spionaj Phillip Kinghtley. Programul cuprinde, totodată, o expoziţie unică de postere şi ilustraţii originale ale filmelor, numită "Kiss Kiss Kill Kill", deschisă la Riverside Studios între 2 - 9 mai.

După Londra, "Cortina de celuloid" va fi prezentat la Zeughauskino în Berlin, între 1 şi 22 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici