Compozitor, dirijor, profesor, manager, acestea sunt cele patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului Sabin Pautza, stabilit în 1984 în SUA, unde a desfăşurat o activitate la cel mai înalt nivel artistic.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Sabin Păutza a fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey – Plainfield Symphony, fiind dirijor emerit pe viaţă al ansamblului.
Sabin Păutza a dirijat în Europa, America şi Australia, pe scene celebre precum Carnegie Hall – New York, Santa Cecilia – Roma, Frédéric Chopin – Varşovia şi Philharmonic Hall – Sydney.
Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa „Haiku”.
Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994). Compania Swift Music Group din Statele Unite i-a editat pe CD seria Opera Omnia, până la această dată fiind lansate primele zece CD-uri.
În evenimentul de la Sala Radio, derulat sub bagheta lui Sabin Păutza, publicul va avea ocazia să asculte o lucrare semnată de artistul român şi două partituri aparţinând lui Ludwig van Beethoven, respectiv lui Franz Peter Schubert.
Despre lucrarea sa, „Mozart Fantasie”, compusă cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor (în 2006), Sabin Păutza spune: „Am folosit aici câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale sale aparţinând unor lucrări ca «Mica Serenadă» sau ale unor arii celebre din operele sale. Mi-am imaginat un fel de joc muzical în care aceste melodii atât de cunoscute sunt implicate într-un scenariu în care ele însele devin nişte personaje pitoreşti într-o operă imaginară. (…) Mi s-a oferit aici ocazia de a exploata valenţele inepuizabile ale melodiilor mozartiene în a fi răstălmăcite, ironizate, modificate în toate felurile, într-un dialog în care se remarcă odată mai mult geniul maestrului de la Salzburg”.
În programul serii publicul va asculta, de asemenea, „Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră”, semnat de Beethoven, cu participarea pianistului Lucian Velciu, care a susţinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Sala Radio ş.a. Concertul se va încheia cu „Simfonia nr. 2”, creaţie a lui Schubert, compusă la vârsta de doar 17 ani şi inspirată de o lucrare a lui Beethoven.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live, pe internet, pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele pot fi achiziţionate la preţuri care variază între 30 de lei (categoria I) şi 3 lei (reducere 90%).