Săftoiu, despre contractarea unui credit de către TVR: Restructurarea presupune costuri

Preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, a declarat, miercuri, după audierile din comsiile de cultură, că se află în discuţii cu bănci private pentru obţinerea unui credit pentru a plăti salariile compensatorii ale disponibilizaţilor, el arătând că restructurarea presupune costuri.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului Săftoiu, despre contractarea unui credit de către TVR: Restructurarea presupune costuri

Săftoiu, despre contractarea unui credit de către TVR: Restructurarea presupune costuri (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

"E un credit sindicalizat. Este un element care mă preocupă în mod special ca preşedinte-director general. Colegii mei au discuţiile cu sindicatele, eu sunt în priză directă cu bănci, cu parteneri posibili din zona bancară privată şi lucrul acesta sunt absolut convins că se va întâmpla şi anume obţinerea unui credit, fie un credit de la o singură bancă, fie un credit sindicalizat", a spus Săftoiu.

Întrebat dacă prin contractarea unui credit pentru plata compensatorie a celor aproape 1.000 de viitori disponibilizaţi nu se va mări datoria de 143 de milioane de euro pe care TVR o are deja, Săftoiu a spus că restructurarea presupune costuri.

"Orice proces de restructurare reprezintă nişte costuri, însă acestea sunt pe modelul matematic pe care l-am propus Guvernului şi care a fost acceptat prin memorandumul care a dus la eşalonarea ulterioară a datoriilor la stat a SRTv la 7 ani. Inclusiv acest credit pe care îl vom lua a fost introdus în modelul matematic în aşa fel încât (..) în 2016 TVR să fie în situaţia să-şi fi plătit toate datoriile", a spus Săftoiu.

Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR din partea angajaţilor instituţiei, a declarat, miercuri, la audierile din Comisiile de Cultură ale Parlamentului, că TVR încearcă să contracteze un credit comercial de 10-15 milioane de euro, cât reprezintă contravaloarea plăţilor compensatorii pentru cei 1.000 de angajaţi ce vor fi concediaţi.

"Salariile compensatorii, estimate între 10 şi 15 milioane de euro, ele sunt o ficţiune, pentru că banii nu există. Se încearcă a se lua un credit comercial de la bancă. În condiţiile astea, nu ştiu ce bancă comercială ar putea să acorde unei televiziuni care are 170 de milioane de euro gaură un credit comercial şi nici nu are cu ce să-l garanteze", a spus Nicolau.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Cameră, Raluca Turcan, a ironizat această măsură pe care TVR doreşte să o promoveze în planul său de redresare economică a instituţiei. "Deci plăţile compensatorii presupun ca TVR să ia un credit să dea afară nişte oameni ca să-şi acopere nişte datorii. Mie îmi sună interesant, bun din punct de vedere managerial", a spus Turcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici