Săftoiu: Nu voi umple grilele TVR cu programe noi până la definitivarea selecţiei de personal

Claudiu Săftoiu, director general al Televiziunii Române, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, până la definitivarea procesului de selecţie de personal, nu intenţionează să umple grilele TVR cu programe noi, care ar încărca instantaneu bugetul televiziunii publice.

Urmărește
413 afișări
Imaginea articolului Săftoiu: Nu voi umple grilele TVR cu programe noi până la definitivarea selecţiei de personal

Săftoiu: Nu voi umple grilele TVR cu programe noi până la definitivarea selecţiei de personal (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

SPUS TV - Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV (sindicatul reprezentativ din Societatea Română de Televiziune - SRTv, n.r.) i-a cerut vineri, printr-o adresă, lui Claudiu Săftoiu să ia de urgenţă măsurile necesare pentru modificarea grilelor de programe ale televiziunii publice, astfel încât angajaţii să îşi poată relua activitatea.

Contactat vineri de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu a spus că nu intenţionează să umple grilele TVR cu programe noi până la definitivarea selecţiei de personal, în conformitate cu noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

"E foarte important ca angajaţii să ştie că procedurile după care se desfăşoară munca în TVR presupun costuri. Sunt proceduri bugetofage, care ridică la sume foarte mari ora de transmisie în TVR. Acesta a fost motivul pentru care am apelat la reluări sau la filme de bună calitate aflate sub licenţe valabile (pentru care Televiziunea Română deţine drepturile de difuzare în baza contractelor de licenţe deja semnate cu companii de distribuţie, n.r.) şi, în ultimele trei luni, am reuşit să economisim bani, pe care i-am folosit în special pentru plata datoriilor la stat, a salariilor şi a datoriilor către terţi", a declarat Claudiu Săftoiu.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus că el nu se poate "antepronunţa" în legătură cu oamenii din TVR care vor prezenta emisiunile din grila Televiziunii Române.

"Dacă aş da drumul la producţia de televiziune, am încărca instantaneu cu costuri bugetul Televiziunii Române şi m-aş antepronunţa în legătură cu cei care urmează să facă emisiuni la TVR", a spus Săftoiu, precizând că numai în urma procesului de selecţie de personal vor fi decise persoanele care vor rămâne în televiziunea publică.

Claudiu Săftoiu mai spune că audienţele "catastrofale" moştenite (în 3 iulie 2012, când a preluat conducerea TVR, n.r.) de la predecesorii săi au rămas la fel după ce el a decis ca posturile din portofoliul Televiziunii Române să difuzeze numai reluări şi filme pentru care TVR deţine drepturile de difuzare.

"Îi asigur pe toţi cei care consideră că procesul acesta al selecţiei de personal afectează audienţele TVR că, din nefericire, audienţa Televiziunii Române este neclintită în marjele 0,5 - 0,9 de la începutul anului", a spus Săftoiu.

El a mai spus că angajaţii TVR trebuie să înţeleagă că mai devreme sau mai târziu, trebuie să treacă prin selecţia de personal.

"Sunt în situaţia de a le cere angajaţilor TVR cumpătare, răbdare şi încredere că procesul de selecţie de personal va continua în deplină legalitate şi transparenţă", a spus Săftoiu, precizând că, până la finalul acestui an, procesul de selecţie de personal va fi finalizat.

Potrivit unor documente puse la dispoziţia MEDIAFAX de către conducerea Televiziunii Române, ratingurile TVR 1 şi TVR 2 au rămas constante în perioada 1 - 8 octombrie 2012, pe targetul "Naţional", interval orar "Toata ziua".

Astfel, TVR 1 a avut un rating mediu de 1,1% în ianuarie, de 1,06% în februarie, 0,99% în martie, 0,97% în aprilie, 0,89% în mai, 1,19% în iunie, 0,93% în iulie, 0,96% în august, 0,84% în septembrie şi 0,91% în octombrie.

De asemenea, ratingul mediu anual la nivel naţional al TVR 1 a scăzut constant în ultimii ani, de la 3,5% (2004), la 3,2% (în 2005), la 2,8% (în 2006), 1,9% (în 2007), 0,9% (în 2008), 1% (în 2009), 1% (în 2010), 1% (în 2011) şi 1% (în primul semestru al lui 2012).

TVR 2 a avut un rating mediu de 0,45% în ianuarie, 0,37% în februarie, 0,31% în martie, 0,29% în aprilie, 0,34% în mai, 0,33% în iunie, 0,29% în iulie, 0,31% în august, 0,31% în septembrie şi 0,28% în octombrie.

Potrivit aceloraşi documente, în ultimele luni au fost luate măsuri de reducere a costurilor, care au dus, în luna august, la înregistrarea unui profit de 3.410.000 lei.

Între măsurile luate s-au numărat reducerea contractelor de drepturi de autor şi conexe; reducerea numărului de ore suplimentare, de la 42.000, în luna mai, la 23.000 în august (fapt care a generat o economie de peste 156.000 lei); renegocierea contractelor cu distribuitorii de filme în vederea obţinerii de redifuzări gratuite; renegocierea unor contracte comerciale aferente utilităţilor (curăţenie, telefonie mobilă etc.) în sensul reducerii tarifelor şi a obţinerii de facilităţi de plată.

Totuşi, TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Începând de luni dimineaţa, câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au protestat în curtea instituţiei faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi. Potrivit reprezentanţilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR au protestat faţă de procesul de concediere colectivă.

Totodată, în cursul zilei de marţi, sindicaliştii au depus o acţiune în instanţă prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au mai spus reprezentanţii SPUS TV, pentru MEDIAFAX.

Claudiu Săftoiu a fost ales, marţi, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune de către membrii CA al TVR. Decizia a fost avizată tot marţi şi de Comisiile de cultură reunite ale Parlamentului, cu 11 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Tot marţi, şedinţa plenului Parlamentului care trebuia să-l valideze în funcţia de preşedinte-director general al SRTv pe Claudiu Săftoiu a fost suspendată, din lipsă de cvorum. Validarea lui Săftoiu în funcţia de preşedinte director general al SRTv a fost reprogramată pentru şedinţa următoare de plen reunit, care va avea loc luni.

Dacă deciziile membrilor CA al TVR şi ale Comisiilor de Cultură ale Parlamentului vor fi avizate favorabil de plenul Parlamentului, Claudiu Săftoiu va deveni preşedinte-director general al SRTv. Astfel, Săftoiu va reveni la conducerea TVR, mandatul preşedintelui-director general al televiziunii publice fiind de 4 ani.

Claudiu Săftoiu a mai fost validat o dată preşedinte-director general al Televiziunii Român, de Parlament, pe 3 iulie 2012. Însă fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.

Astfel, marţi 9 octombrie, plenul Parlamentului a numit un nou Consiliu de Administraţie al TVR.

Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Nitulescu (PSD), Radu Carp şi Ada Meseşan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Membrii supleanţi sunt: Luminiţa Violeta Ristea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan şi Daniela Bârsan (PNL), Ion Lucia Catrina şi Paul Călin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici