Salarii mai mari pentru artiştii din instituţiile de spectacole

Angajaţii instituţiilor de spectacole şi concerte vor avea din acest an salarii mai mari, indemnizaţiile lor putând ajunge până la 4.200 de lei, faţă de maxim 1.500 de lei, cât au în prezent, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Demeter Andras.

Urmărește
559 afișări
Imaginea articolului Salarii mai mari pentru artiştii din instituţiile de spectacole

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu (Imagine: Mediafax Foto)

Secretarul de stat Demeter Andras şi ministrul Culturii Adrian Iorgulescu au explicat că Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) este aproape de finalizarea normelor de aplicare a Legii 535 din 2007, care modifică Ordonanţa numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic.

"Vom finaliza zilele acestea normele Legii, care fac din acest act normativ unul care trebuie să aibă o fundamentare şi o aplicabilitate rapidă. Noi scontăm că salariile personalului artistic se vor majora simţitor. Este pentru prima dată când introducem noţiunea de drepturi conexe, care se vor face în plata drepturilor salariale. Introducem şi conceptul planificării stagiunii. Ne referim la modul concret în care vor fi semnate contractele. Introducem ideea contractului pe o perioadă determinată de timp", a enumerat Demeter Andras noile prevederi impuse de normele Legii privind instituţiile de spectacole şi concerte.

"În primul şi în primul rând, încercăm să recunoaştem faptul că se nasc nişte drepturi de autor pentru compozitori, dramaturgi, coregrafi, şi nişte drepturi conexe pentru artiştii interpreţi şi executanţi, categorie în care se include şi regizorul", a remarcat Demeter Andras.

Potrivit ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, până în prezent, drepturile conexe se plăteau doar în situaţii excepţionale. "Dacă Beligan juca la Teatrul Naţional, el nu primea drepturi conexe, ci doar drepturi salariale. Drepturile conexe nu erau plătite în mod obişnuit", a susţinut Iorgulescu.

Noul cadru normativ va obliga şi directorii de instituţii muzicale şi de spectacole să îşi planifice mai bine stagiunile.

"La ora actuală, un director de teatru din Bucureşti este obligat să refacă o planificare lunară de zece-cincispreze ori din cauza unor obligaţii pe care le au anumiţi actori. Într-un consens cu conducătorii instituţiilor, propunem ca managementul instituţiei să îşi facă treabă în sensul în care, într-o perioadă a anului, să facă programarea în primul rând a producţiilor noi şi apoi a reluărilor păstrate pe afiş. De aici se pot stabili nişte date relativ exacte", a susţinut Demeter Andras.

Potrivit lui Demeter Andras, un alt lucru demn de semnalat este că noul cadru normativ va scoate instituţiile de teatru, de operă, filarmonicile etc. din tipul de gândire şi de acţiune "comunist", prin care "toţi cei care au diplome şi o anumită experienţă sunt plătiţi la fel".

"Nu este normal aşa ceva. Există niveluri de performanţă şi trebuie să plătim şi valoarea şi calitatea, nu doar cantitatea (...). Ceea ce mi se pare fundamental este că în sfârşit putem să majorăm de manieră sensibilă salariile celor care lucrează în aceste domenii. Salariile se pot mări de două-trei ori, în funcţie de experienţă şi de rol (...). Până la urmă, aceste salarii pentru artişti pot să ajungă, ipotetic, de la nivelul actual de 8-15 milioane de lei vechi, până la 42 de milioane de lei, salariul de bază maxim, pentru un artist executant sau un regizor creator", a explicat secretarul de stat.

Totuşi, Demeter Andras a atras atenţia că instituţiile vor putea să acorde aceste salarii în funcţie de bugetele pe care le au.

Noile norme stabilesc şi principiile de evaluare anuală a personalului tehnic. "Putem comensura cât face maşinistul sau cel care lucrează la lumini. Nici aici nu sunt toţi egali", a mai spus el.

Legea 353 din 2007 a modificat Legea 504 din 2004, care a reglementat până anul trecut organizarea şi funcţionarea acestor instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici