Săli dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent, inaugurate în Muzeul Egiptean din Cairo - FOTO

Patru săli dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent în cadrul Muzeului Egiptean din Cairo, au fost deschise oficial marţi pentru public.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Săli dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent, inaugurate în Muzeul Egiptean din Cairo - FOTO

Săli dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent, inaugurate în Muzeul Egiptean din Cairo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Renovarea celor patru săli face parte dintr-un proiect întins pe durata a şapte ani, care vizează reabilitarea întregului Muzeu Egiptean din Cairo, informează bbc.com.

Cele patru săli, inaugurate de premierul egiptean Ibrahim Mahlab, adăpostesc veritabile comori extrase din mormântul lui Tutankhamon, supranumit "regele-copil", care a fost descoperit în anul 1922.

Aceasta a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Mormântul faraonului Tutankhamon a rămas neatins vreme de 3.000 de ani, până când arheologul britanic Howard Carter a reuşit să îl găsească, după mulţi ani de săpături sterile.

Renovarea muzeului este finanţată prin fonduri oferite de Uniunea Europeană şi de alţi donatori internaţionali.

Muzeul Egiptean, inaugurat în 1902 în Piaţa Tahrir din Cairo, conţine 107 săli cu artefacte datând din preistorie şi până în epoca Imperiului Roman. Majoritatea colecţiilor se concentrează însă pe epoca faraonilor.

Muzeul expune aproximativ 160.000 de obiecte, care acoperă 5.000 de ani din istoria Egiptului.

Tutankhamon a domnit în Egipt în perioada 1336 î.e.n. - 1327 î.e.n., începându-şi domnia în jurul vârstei de opt sau nouă ani. Istoricii spun că ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de "regele eretic". Tutankhamon s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Ankhesenpaaten, şi avea vârsta de 17 sau 18 ani atunci când a murit. Cauza morţii sale a rămas până în zilele noastre un mister - ar fi putut să fie asasinat sau să fi murit din cauza unor răni suferite la o partidă de vânătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici