- Home
- Cultură-Media
- WASHINGTON, (15.11.2011, 12:22)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salman Rushdie a câştigat o dispută cu Facebook. De la ce a pornit confruntarea
Salman Rushdie a ieşit victorios, luni, dintr-o dispută cu administratorii site-ului Facebook, a cărui politică contra pseudonimelor l-a obligat pe renumitul scriitor să fie cunoscut pe platforma de socializare cu primul lui prenume, Ahmed.
Urmărește
563 afișări
Salman Rushdie a câştigat o dispută cu Facebook. De la ce a pornit confruntarea (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Salman Rushdie a povestit această dispută într-o serie de mesaje postate pe contul său de pe Twitter, care este urmărit de peste 113.000 utilizatori.
Autorul celebrelor "Versete satanice" a spus că administratorii site-ului Facebook i-au dezactivat profilul de pe site weekend-ul trecut. "Nu credeau că eram chiar eu", a ironizat scriitorul de origine indiană.
Rushdie a trimis o copie după paşaportul său administratorilor site-ului. "Au spus că totul este OK, că eram cu adevărat chiar eu, dar au insistat ca eu să folosesc prenumele Ahmed, care apare înainte de Salman în paşaportul meu, un prenume pe care eu nu l-am folosit niciodată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Mi-au reactivat contul de pe FB cu numele «Ahmed Rushdie», în condiţiile în care lumea întreagă mă cunoaşte sub prenumele Salman. Brutele!", a povestit Rushdie.
Salman Rushdie a încercat să îl contacteze direct pe patronul companiei Facebook, Mark Zuckerberg, pe contul acestuia de pe Twitter: "Unde te ascunzi, Mark? Vino şi dă-mi prenumele înapoi!".
În lipsa unui răspuns, Rushdie a continuat să posteze mesaje ironice pe Twitter. "Dragă Facebook, forţându-mă să-mi schimb numele de pe FB din Salman în Ahmed Rushdie, e ca şi cum l-ai obliga pe J. Edgar să devină John Hoover. Sau, dacă F. Scott Fitzgerald ar fi pe Facebook, l-aţi fi forţat să devină Francis Fitzgerald?".
Însă luni seară, scriitorul a avut în sfârşit motive de bucurie: "Victorie! Facebook a cedat! Sunt din nou Salman Rushdie. Mă simt mult mai bine. O criză de identitate la vârsta mea nu ar fi fost deloc o situaţie amuzantă. Mulţumesc, Twitter!".
"Tocmai am primit scuze din partea echipei Facebook. Totul e acum dulce şi luminos", a adăugat scriitorul.
Salman Rushdie s-a născut la Bombay (Mumbai), în 1947. La vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King's College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. După o slujbă de scurtă durată în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie şi a început să îşi construiască o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu "Grimus" (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost "Copiii din miez de noapte" (1981, Polirom 2005, 2007 - distins cu premiul Booker, în 1981, şi Booker of Bookers, în 1993).
Scriitorul a trăit ascuns şi sub protecţia poliţiei britanice în anii '90, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea "Versetelor satanice", o carte considerată o insultă la adresa culturii islamice. El apare ocazional la televiziune în calitate de invitat al unor talk show-uri şi a fost consultant în echipa de producţie a emisiunii "Real Time with Bill Maher" produsă şi difuzată de HBO. Salman Rushdie a fost şi gazda unui episod al emisiunii "Charlie Rose" difuzată de postul PBS în 2006.
Lui Salman Rushdie i-a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". De asemenea, scriitorul deţine titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, cea mai înaltă distincţie culturală franceză.
Salman Rushdie a fost în vizită în România, la sfârşitul anului 2009.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe