Salman Rushdie devine scenarist pentru postul TV Showtime

Scriitorul Salman Rushdie va scrie scenariul pentru lungmetrajul de televiziune "Next People", ce va fi produs şi difuzat de postul Showtime, informează variety.com.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie devine scenarist pentru postul TV Showtime

Salman Rushdie devine scenarist pentru postul TV Showtime (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Drama "Next People", o producţie TV cu durata de o oră, va prezenta transformarea radicală a stilului de viaţă al americanului de rând contemporan, prin schimbările de mentalitate ce se produc la nivelul unor domenii majore precum politica, religia, tehnologia, ştiinţa şi sexualitatea.

Salman Rushie va scrie scenariul şi va fi producător executiv al acestui proiect TV împreună cu Tim Bevan, Eric Fellner şi Shelley McCrory.

Scriitorul născut în India a trăit ascuns şi sub protecţia poliţiei britanice în anii '90, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea "Versetelor satanice", o carte considerată o insultă la adresa culturii islamice. El apare ocazional la televiziune în calitate de invitat al unor talk show-uri şi a fost consultant în echipa de producţie a emisiunii "Real Time with Bill Maher" produsă şi difuzată de HBO. Salman Rushdie a fost şi gazda unui episod al emisiunii "Charlie Rose" difuzată de postul PBS în 2006.

Unul dintre romanele lui Rushdie, intitulat "Copiii din miez de noapte", a fost adaptat pentru marele ecran cu titlul "Winds of Change", regizat de Deepa Mehta.

Salman Rushdie s-a născut la Bombay (Mumbai), în 1947. La vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King's College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. După o slujbă de scurtă durată în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie şi a început să îşi construiască o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu "Grimus" (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost "Copiii din miez de noapte" (1981, Polirom 2005, 2007 - distins cu premiul Booker, în 1981, şi Booker of Bookers, în 1993).

Au urmat "Ruşinea" (1983, Polirom 2001, 2008), "Versetele satanice" (1988, Polirom 2007) - pentru care a fost condamnat la moarte, în Iran, de ayatollahul Khomeini, în 1989 -, "Harun şi Marea de Poveşti" (1990, Polirom 2003, 2008), volumul de povestiri "Orient, Occident" (1994, Polirom 2005, 2009), "Ultimul suspin al Maurului" (1995, Polirom 2002), "Pământul de sub tălpile ei" (1999, Polirom 2003, 2008), "Furie" (2001), "Shalimar, clovnul" (2005, Polirom 2006) şi "Luka şi focul vieţii" (2010) Pe lângă operele de ficţiune, la Polirom au mai apărut o culegere de eseuri, interviuri şi recenzii intitulată "Patrii imaginare" (1992, Polirom 2008) şi o vastă antologie de texte eseistice şi memorialistice cu titlul "Dincolo de limite" (2002, Polirom 2006).

Lui Salman Rushdie i-a fost decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". De asemenea, scriitorul deţine titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, cea mai înaltă distincţie culturală franceză.

Salman Rushdie a fost în vizită în România, la sfârşitul anului 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici