- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (30.07.2008, 10:14)
Salman Rushdie, în cursa pentru premiul Booker 2008
"The Enchantress of Florence", ultimul roman al scriitorului britanic Salman Rushdie, face parte din cele 13 opere preselecţionate pentru premiul Booker 2008, o distincţie literară care se acordă în Marea Britanie, echivalentul premiului francez Goncourt, au anunţat organizatorii.
Urmărește
25 afișări
Salman Rushdie, în cursa pentru premiul Booker 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Membrii juriului Man Booker sunt încântaţi de echilibrul geografic al acestei preselecţii, cu autori originari din Pakistan, India, Australia, Irlanda şi Marea Britanie", a declarat Michael Portillo, preşedintele juriului.
Pentru lista lungă a premiului Booker 2008, erau în cursă 112 romane. Lista scurtă cu cei cinci finalişti urmează să fie anunţată pe 9 septembrie, iar numele câştigătorului va fi dezvăluit pe 14 octombrie.
Autorul "Versetelor satanice" a primit deja acest premiu în 1981, pentru "Copiii din miez de noapte", o fabulă simbolică despre destinul copiilor născuţi în ziua independenţei Indiei şi a Pakistanului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
Acest roman a fost desemnat, în iulie, "Best of the Booker" - cea mai bună carte dintr-un număr de 41, câte au primit până în prezent premiul Booker.
Salman Rushdie, în vârstă de 61 de ani, înnobilat de regina Elizabeth a II-a în iunie 2007, şi autorul irlandez Joseph O'Neill, cu romanul "Netherland", au fost consideraţi favoriţi la câştigarea premiului de casele de pariuri britanice.
Salman Rushdie a debutat în 1975 şi a fost nominalizat la Booker Prize pentru cărţile "Ruşinea", "Versetele satanice" şi "Ultimul suspin al Maurului".
În 1981, a câştigat James Tait Black Memorial Prize pentru volumul "Copiii din miez de noapte", iar în 1984, în Franţa, a primit Premiul pentru cea mai bună carte străină, pentru "Ruşinea".
De asemenea, a fost distins, în 1988 şi 1995, cu Whitbread Novel Award, pentru "Versetele satanice" şi, respectiv, pentru "Ultimul suspin al Maurului".
În ziua de 14 februarie 1989, ayatollahul Khomeini a lansat, pe undele Radio Teheran, ordinul religios (fatwa) care îl condamna pe Rushdie la moarte, după ce acesta a publicat "Versetele satanice".
O fundaţie din Iran a oferit o recompensă de un milion de dolari pentru moartea lui Rushdie, suma fiind dublată în 1997.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Teofan Sasca, băiatul unui preot din Botoșani, muncește pe tractor și face senzație pe Youtube
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe