Salman Rushdie, recompensat cu premiul James Joyce

Scriitorul Salman Rushdie a primit un premiu literar care poartă numele celui care a fost principala sursă de inspiraţie pentru autorul "Versetelor satanice" - scriitorul James Joyce, din partea Universităţii din Dublin, informează BBC.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie, recompensat cu premiul James Joyce

Salman Rushdie, recompensat cu premiul James Joyce (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În momentul acceptării premiului acordat de Universitatea din Dublin, Salman Rushdie a spus că a învăţat de la James Joyce "o anumită îndrăzneală a limbajului".

"Singura mea contribuţie a fost că am creat o limbă engleză-indiană care să poată sta alături de engleza-australiană sau de cea irlandeză. James Joyce m-a influenţat mai mult decât oricare alt scriitor. Să primesc un premiu cu acest nume este un gest care mă mişcă profund şi sunt fericit că mi s-a făcut această onoare", a spus, studenţilor prezenţi la eveniment, scriitorul născut în India.

El a citit în faţa acestora un pasaj din cel mai recent roman al său, intitulat "The Enchantress of Florence".

Printre laureaţii din anii trecuţi ai premiului Joyce se numără actorul de comedie Will Ferrell, autorul Bill Bryson şi fostul fotbalist Gary Lineker.

Salman Rushdie a debutat în 1975 şi a fost nominalizat la Booker Prize pentru cărţile "Ruşinea", "Versetele satanice" şi "Ultimul suspin al Maurului".

În 1981, a câştigat James Tait Black Memorial Prize pentru volumul "Copiii din miez de noapte", iar în 1984, în Franţa, a primit Premiul pentru cea mai bună carte străină, pentru "Ruşinea". De asemenea, a fost distins, în 1988 şi 1995, cu Whitbread Novel Award, pentru "Versetele satanice" şi, respectiv, pentru "Ultimul suspin al Maurului".

În ziua de 14 februarie 1989, ayatollahul Khomeini a lansat, pe undele Radio Teheran, ordinul religios (fatwa) care îl condamna pe Rushdie la moarte, după ce acesta a publicat "Versetele satanice". O fundaţie din Iran a oferit o recompensă de un milion de dolari pentru moartea lui Rushdie, suma fiind dublată în 1997.

Lansarea acestei fatwa l-a obligat pe scriitor să trăiască în clandestinitate. El a început să aibă scurte apariţii în public, însă autorităţile iraniene au indicat că fatwa este încă în vigoare.

Recent, scriitorul a declarat că este posibil să scrie o carte despre cei 19 ani pe care i-a trăit sub acest ordin religios.

În iunie 2007, Rushdie a fost decorat cu titlul de cavaler de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii. Anunţul acestei recompense, acordate lui Rushdie pentru servicii aduse literaturii, a fost primit atunci cu un val de proteste vehemente în ţările musulmane, mai ales în Iran şi Pakistan.

Pe 10 iulie anul acesta, romanul "Copiii din miez de noapte" al lui Rushdie a câştigat premiul The Best of the Booker, distincţie acordată la împlinirea a 40 de ani de Booker Prize, bazată pe votul publicului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici