Salman Rushdie scrie o carte despre anii în care se ascundea

Scriitorul Salman Rushdie lucrează la o carte de memorii despre anii în care se ascundea, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea "Versetelor satanice", o carte considerată o insultă la adresa culturii islamice.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie scrie o carte despre anii în care se ascundea

Salman Rushdie scrie o carte despre anii în care se ascundea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scriitorul, al cărui cel mai recent volum este "Luka and the Fire of Life", pe care l-a scris pentru cel mai mic fiu al său, va termina de redactat, în scurtă vreme, scenariul după romanul său "Copiii din miez de noapte".

Autorul în vârstă de 63 de ani a declarat că volumul său de memorii umple "un gol de informaţii" şi simte că, în sfârşit, a venit momentul să se confrunte cu această perioadă din viaţa sa. "Încep să scriu acest volum de memorii", a declarat Rushdie într-un interviu pentru Reuters. "Am scris aproape 100 de pagini şi cred că asta înseamnă cam un sfert din toată povestea. Cred că aş putea termina acest volum undeva la sfârşitul anului viitor", a mai spus acesta.

"Deocamdată sunt liniştit cu toate lucrurile acestea. Nu mă supără nimic în mod special şi mă simt fericit să scriu", a adăugat el. Acesta a spus că finalizarea romanului depinde foarte mult de filmul "Copiii din miez de noapte", care va fi regizat de Deepa Mehta.

Rushdie a spus că, deşi referirile la fatwa vor fi o parte importantă din cartea sa, în mare, volumul de memorii va fi "o poveste umană". "Este o poveste despre viaţa mea de atunci, nu doar pentru mine, ci şi pentru copiii mei, pentru oameni care mi-au fost apropiaţi, pentru mama mea", a adăugat acesta.

"Este adevărat că, dacă există un gol de informaţii, oamenii pot specula sau pot inventa lucruri; asta poate fi foarte frustrant. Adevărul este, însă, că până recent nu am fost pregătit să scriu această carte", a mai spus Rushdie.

Salman Rushdie s-a născut la Bombay (Mumbai), în 1947. La vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King's College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. După o slujbă de scurtă durată în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie şi a început să îşi construiască o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu "Grimus" (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost "Copiii din miez de noapte" (1981, Polirom 2005, 2007 - distins cu premiul Booker, în 1981, şi Booker of Bookers, în 1993).

Au urmat "Ruşinea" (1983, Polirom 2001, 2008), "Versetele satanice" (1988, Polirom 2007) - pentru care a fost condamnat la moarte, în Iran, de ayatollahul Khomeini, în 1989 -, "Harun şi Marea de Poveşti" (1990, Polirom 2003, 2008), "Ultimul suspin al Maurului" (1995, Polirom 2002), "Pământul de sub tălpile ei" (1999, Polirom 2003, 2008), "Furie" (2001), "Shalimar, clovnul" (2005, Polirom 2006).

Pe lângă operele de ficţiune, la Polirom au mai apărut o culegere de eseuri, interviuri şi recenzii intitulată "Patrii imaginare" (1992, Polirom 2008), volumul de povestiri "Orient, Occident" (1994, Polirom 2005, 2009) şi o vastă antologie de texte eseistice şi memorialistice cu titlul "Dincolo de limite" (2002, Polirom 2006).

Lui Salman Rushdie i-a fost decernat, recent, titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice".

Polirom a tradus în limba română zece dintre romanele lui Salman Rushdie şi două volume de eseistică. Ultimul manuscris semnat Salman Rushdie, nepublicat încă în volum, "Luka and the Fire of Life", se află în curs de traducere în cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom". Scriitorul a fost în vizită în România, la sfârşitul anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici