Cum să salvăm copiii, ca să ne salvăm naţiunea? Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii România”: „Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, sărăcia în rândul copiilor a crescut. Pandemia ne-a prins cu aproape 272.000 de copii care nu erau înscrişi în sistemul educaţional”

  • Gabriela Alexandrescu: „Avem foarte mult de lucrat în educaţia adultului cum tratăm copii. Asta se transferă în atitudinea copiilor şi vedem un nivel destul de mare al bullying-ului în şcoli”
  • Gabriela Alexandrescu: „Ar trebui dezvoltate servicii de suport extins, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi”
  • Gabriela Alexandrescu: „Educaţia online a fost catastrofală! O bună parte dintre copii au pierdut, nu doar educaţional, ci şi din punct de vedere emoţional şi al interacţiunii sociale.”
Urmărește
438 afișări
Imaginea articolului Cum să salvăm copiii, ca să ne salvăm naţiunea? Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Copiii România”: „Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, sărăcia în rândul copiilor a crescut. Pandemia ne-a prins cu aproape 272.000 de copii care nu erau înscrişi în sistemul educaţional”
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România, a mărturisit în cadrul emisiunii ,,InSecuritate” faptul că, pentru prima dată în ultimii cinci ani, sărăcia în rândul copiilor a crescut. Invitata lui Bogdan Nicolae a devoalat şi faptul că pandemia a potenţat adevăratele probleme cu care se confruntă unii dintre copiii României. 
Mai exact, după ultimele raportări, 40% din copiii României trăiesc în sărăcie, 272.000 de copii nu sunt înscrişi în sistemul educaţional, 400.000 de copii sunt implicaţi în acte de bullying, în timp ce 75.000 au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Sunt copii pentru care sănătatea, protecţia, iubirea, familia, învăţământul sunt drepturi uitate pe hârtie.

„În pandemie, s-a vulnerabilizat situaţia copiilor!”

,,Trebuie să spunem că aproape 40% din copiii României sunt în această situaţie de risc de sărăcie şi excluziune socială. Asta înseamnă că nu au acces la alimentaţie proteică, nu mănâncă măcar de două ori pe săptămână carne, nu-şi permit vacanţe, nu au acces la educaţie digitalizată etc. Sunt nişte indicatori care desigur au un impact asupra unei populaţii destul de ample. Şi asta s-a văzut şi în pandemie, din păcate. S-a vulnerabilizat situaţia copiilor. Am văzut că educaţia online a fost catastrofală, nu numai calitativ, dar şi din punct de vedere al imposibilităţii de a avea acces la educaţie pentru o bună parte dintre copii care au pierdut, nu doar din punct de vedere educaţional, ci şi din punct de vedere emoţional şi al interacţiunii sociale.” 

„36.000 de copii abandonau învăţamântul primar şi gimnazial înainte de pandemie”

„Noi lucrăm cu copiii din familii foarte sărace, cu copii care au părinţii plecaţi la muncă în alte state, cu copii din familii monoparentale, familii cu mari probleme. Iar pandemia aceasta, din păcate, ne-a prins foarte prost. Ne-a prins deja cu aproape 272.000 de copii care nu erau înscrişi în sistemul educaţional deşi erau de vârste 7-17 ani, ne-a prins cu un procent de abandon şcolar extrem de mare, aproape 36.000 de copii abandonau învăţamântul primar şi gimnazial înainte de pandemie şi ne-a prins iară cu un procent mare de 41% de copii care se găseau în sfera analfabetismului funcţional”, explică Gabriela Alexandrescu.  

 „Avem foarte mult de lucrat în educaţia adultului cum tratăm copiii”

„Pentru că asta, pe urmă, se transferă în atitudinea copiilor şi vedem un nivel destul de mare al bullying-ului în şcoli. Din studiile pe care le-am făcut peste 400.000 de copii sunt implicaţi în astfel de acte, ori ca agresori, ori ca victime. Dar, din toată această atitudine, toţi copiii pierd. Sunt apelative verbale, atitudini rasiste, umilinţe pe care copiii le aplică între ei. Asta vine şi din ceea ce văd la cei mari, la adulţi.” 

„Aproape 30% dintre copii, dacă nu mai mult, sunt fără vreun părinte acasă”

„După ultimele raportări, erau peste 75.000 de copiii în situaţia asta. Aproape 30% dintre ei, dacă nu mai mult, sunt fără vreun părinte acasă. Acesta nu este numărul real, este un număr estimat, sunt cei care ajung să anunţe la Protecţia Copiilor şi care lasă cumva copilul într-o tutelă. Şi bine fac! Pentru că, mai ales acum în pandemie, e greu să dai medicamente copilului fără o semnătură autorizată, multe decizii pe care părintele trebuie să le ia pentru copii. Ar trebui anunţat înainte ca părintele să plece din ţară. 
 
În primul rând, ar trebui să ştim numărul real al copiilor. Ar trebui să se armonizeze numărul de la Protecţia Copilului cu cel din învăţământ. Ar trebui însă dezvoltate servicii de suport extins, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Acum, vorbind şi de pandemie, a fost o situaţie extrem de grea, foarte grea în care părinţii din alte state nu s-a mai putut deplasa acasă, nu s-au mai putut vedea”, conchide Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv ,,Salvaţi Copiii România.”
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici