- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.12.2024, 12:41)
- Iulia Kelt
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Săpăturile arheologice de la Notre-Dame scot la iveală 2.000 de ani de istorie
Restaurarea Catedralei Notre-Dame, după incendiul din 2019, a dus la descoperirea unor artefacte excepţionale, de la Antichitate până în secolul al XIX-lea, scrie France24.
Urmărește
162 afișări
Săpăturile arheologice de la Notre-Dame scot la iveală 2.000 de ani de istorie
Incendiul din 2019 de la Catedrala Notre-Dame a declanşat o amplă restaurare care a permis realizarea unor descoperiri arheologice importante. Mai bine de 1.000 de fragmente, inclusiv piese din iconografia medievală policromă, au fost recuperate, iar unele dintre ele sunt expuse pentru prima dată la Musée de Cluny din Paris.
Un punct culminant al descoperirilor îl constituie fragmentele unei tribune medievale din secolul al XIII-lea, decorate cu sculpturi de o raritate excepţională. „Este o descoperire care se întâmplă o dată la o sută de ani”, a declarat Christophe Besnier, arheolog coordonator al Institutului Naţional Francez pentru Cercetare Preventivă Arheologică (INRAP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
-
Ce ar include planul de pace al lui Trump privind războiul din Ucraina? Aderarea Ucrainei la NATO, scoasă din calcul
-
Ciolacu anunţă că o susţine pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
În timpul săpăturilor, au fost identificate inclusiv fundaţiile catedralei, structuri carolingiene şi urme ale unei locuinţe din secolul I, dezvăluindu-se, astfel, o stratificare de ocupaţii pe parcursul a două milenii. Printre artefacte se numără monede galice, sicrie medievale şi obiecte de artizanat roman.
„Incendiul a oferit o oportunitate neaşteptată pentru aprofundarea cunoştinţelor despre acest sit”, a explicat Dorothée Chaoui-Derieux, curatorul principal al lucrărilor. Fragmentele colectate vor fi analizate şi folosite pentru reconstrucţii 3D.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe