- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.05.2010, 18:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SAR: Eximbank a încălcat legea prin cumpărarea de ştiri editoriale la posturi TV
Societatea Academică din România (SAR) susţine că Eximbank a încălcat legea cumpărând "ştiri editoriale" de la şapte posturi de televiziune, dovadă în acest sens fiind un contract cu o agenţie de publicitate furnizat ONG-ului chiar de bancă, în urma unui proces pierdut de aceasta.
Urmărește
108 afișări
SAR: Eximbank a încălcat legea prin cumpărarea de ştiri editoriale la posturi TV
"Problema importantă şi de fond este că acest contract încalcă legea prin cumpărarea «ştiri editoriale» la şapte televiziuni. Aceasta în condiţiile în care Legea 504/2002 (Legea audiovizualului) prevede că toate «Comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise» şi că «se interzice sponsorizarea unui serviciu de programe în integralitatea sa, precum şi a programelor de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice si/sau economice de actualitate»", susţin reprezentanţii SAR într-un comunicat de presă de joi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Organizaţia a dat publicităţii, cu această ocazie, un contract încheiat între Eximbank şi o agenţie de publicitate care, pentru suma de 289.030 de euro plus TVA, respectiv 343.945,7 euro, se obliga să asigure transmiterea de "ştiri editoriale" pe şapte posturi de televiziune - Antena 1, Antena 3, Money Channel, Realitatea TV, OTV, TVR şi B1TV - şi publicarea de ştiri în "primele zece site-uri financiar bancare". Prin acelaşi contract, banca urma să primească expunere şi pe crawl-urile unora dintre posturile de televiziune care difuzau şi ştirile.
Contractul a fost, iniţial, secretizat de reprezentanţii Eximbank, însă, după ce SAR a câştigat un proces deschis chiar pe această temă, oficialii băncii s-au văzut nevoiţi să-l dea publicităţii.
De altfel, trei dintre posturile de televiziune cărora Eximbank le-a plătit, prin agenţia de publicitate Real Prompt Solutions, apariţii editoriale şi difuzări pe crawl au fost chiar amendate anul trecut de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru "publicitate mascată".
În ciuda faptului că au primit documentul solicitat, reprezentanţii SAR critică "anonimizarea" unor date "importante" din contract, inclusiv numărul produselor cumpărate, susţinând că acest procedeu este unul "inadmisibil", motiv pentru care anunţă că vor reveni cu o solicitare către bancă pentru a le fi dat documentul integral, fără "mascarea" unor nume sau informaţii.
În plus, SAR informează că va cere băncii, în temeiul legii accesului la informaţii de interes public, să comunice suma exactă cheltuită de Eximbank pentru serviciile juridice cumpărate de la diferite case de avocatură. Această cerere vine după ce banca a fost reprezentată de o celebră casă de avocatură din Capitală chiar în procesul intentat de SAR, în ciuda faptului că Eximbank are un departament juridic care ar trebui să se ocupe şi de litigile în instanţă în care banca este parte.
Reprezentanţii organizaţiei au dat în judecată Eximbank, acuzându-i pe reprezentanţii acesteia că au secretizat ilegal contractul de achiziţie servicii de publicitate şi promovare.
Acţiunea SAR în justiţie împotriva Eximbank este parte a unui program amplu de "litigaţii strategice", susţinut cu fonduri PHARE şi derulat în parteneriat cu APADOR-CH începând din 2009. Programul este menit să genereze precedente în justiţie pe dosare "mari şi sensibile" de achiziţii sau concesiuni, la care accesul publicului "este limitat în mod abuziv".
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe