Şase artişti români pot participa la Bienala Tinerilor Artişti de la Skopje

Fundaţia Culturală Meta lansează un concurs de proiecte în vederea selectării a şase artişti români care să participe la Bienala Tinerilor Artişti din Europa şi Zona Mediteraneană, ce va avea loc la Skopje, între 3 şi 12 septembrie, şi va reuni artişti din 46 de ţări, informează organizatorii.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Şase artişti români pot participa la Bienala Tinerilor Artişti de la Skopje

Şase artişti români pot participa la Bienala Tinerilor Artişti de la Skopje

Pentru a participa la selecţie, care va fi realizată de un juriu desemnat de Fundaţia Culturală Meta, tinerii artişti cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani sunt invitaţi să aplice cu un proiect din domeniul artelor vizuale (arte plastice, fotografie, instalaţii, performance, artă video, benzi de desenate, cyber art, arta publică) până pe 25 februarie. Detalii despre condiţiile de participare se găsesc pe site-ul fundaţiei, www.metacult.ro.

Cei şase câştigători ai concursului vor fi anunţaţi până la sfârşitul lunii martie.

Cea de-a XIV-a ediţie a Bienalei Tinerilor Artişti din Europa şi Zona Mediteraneana (BJCEM, Biennale des Jeunes Créateurs d'Europe et de la Méditerranée) va reuni, la Skopje, 700 de artişti din 46 de ţări.

BJCEM, considerat cel mai important eveniment din zona mediteraneană dedicat artei tinere, prezintă lucrări din şapte zone artistice: artă vizuală, muzică, spectacole, literatură, arte aplicate, gastronomie şi imagini în mişcare, fiecare dintre ele cuprinzând mai multe discipline.

Prima ediţie a BJCEM a avut loc la Barcelona, în 1985, evenimentul fiind ulterior organizat în Salonic (1986), Barcelona (1987), Bologna (1988), Marsilia (1990), Valencia (1992), Lisabona (1994), Torino (1997), Roma (1999), Sarajevo (2001), Atena (2003), Napoli (2005), Puglia (2008).

Tema de anul acesta a Bienalei Tinerilor Artişti din Europa şi Zona Mediteraneană este "Seven Gates" (Şapte porţi).

Tema este legată de legenda oraşului Skopje, cunoscut şi drept "oraşul celor şapte porţi". Din Skopje pleacă şapte drumuri, despre care legenda spune că făceau parte dintr-un monolit uriaş, aflat pe locul bazinului Skopje de astăzi. Monolitul era circular, asemănător capului omenesc şi se spune despre el că ar fi fost capul unui gigant asupra căruia s-au făcut vrăji.

Toate cele şapte intrări erau închise, prin vrajă, dar într-o zi, un erou înarmat cu o suliţă magică a redeschis ochii, urechile, nările şi gura gigantului, astfel încât astăzi oraşul vede, ascultă, respiră şi vorbeşte.

Cele şapte discipline ale bienalei vor intra în Skopje pe cele şapte porţi ale oraşului. În cadrul evenimentului, poarta va fi văzută ca o asociere între intrarea liberă şi circulaţia continuă, un loc pe unde creativitatea culturală de oriunde se poate insera şi combina cu moştenirea culturală din interior, se arată pe site-ul Fundaţiei Meta, partenerul BJCEM pentru Romania.

Fundaţia Culturală Meta este una dintre primele organizaţii particulare care activează în domeniul artelor vizuale în România, înfiinţată, în 1995, de sculptorul Romelo Pervolovici, preşedintele asociaţiei. Fundaţia organizează Bienala Tinerilor Artişti la Bucureşti, eveniment ajuns, anul trecut, la cea de-a treia ediţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici