- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (07.04.2011, 16:26)
Savanţii au obţinut în laborator o retină completă cu ajutorul celulelor suşă embrionare
Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină în laborator o retină completă cu ajutorul celulelor suşă embrionare de şoareci, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în ediţia online a revistei Nature, informează AFP.
Urmărește
24 afișări
"Să generezi organe complexe in vitro reprezintă una dintre provocările ştiinţifice majore din medicina regenerativă. Însă acest lucru nu este imposibil de realizat", au declarat în editorialul publicat în revista Nature specialiştii Robin Ali şi Jane Sowden din Londra, salutând obţinerea în laborator a unei "retine complete" pornind de la faimoasele celule suşă embrionare.
Noua descoperire ar putea fi utilizată în cercetările terapeutice realizate în beneficiul pacienţilor suferind de maladii vizuale, precum retinita pigmentară, şi chiar ar putea conduce la restaurarea vederii cu ajutorul injectării de celule retiniene "fabricate" din celule pacientului.
Celulele suşă embrionare sunt capabile să se transforme în toate tipurile de celule specializate din organism.
Rezultatele cercetătorilor japonezi, coordonaţi de Yoshiki Sasai de la RIKEN Center for Developmental Biology din Kobe, demonstrează, de o manieră fundamentală, capacităţile de autoorganizare ale celulelor suşă embrionare, ajutându-i pe savanţi să înţeleagă mai bine dinamica procesului de dezvoltare a celulelor care compun globul ocular.
În cultura de laborator, structura embrionară se dezvoltă în trei dimensiuni - celulele se divid şi se diferenţiază - pentru a da viaţă principalelor tipuri de celule retiniene, inclusiv fotoreceptorii, rămânând "corect organizate", au explicat cercetătorii britanici.
Există două tipuri de fotoreceptori - celule cu conuri (pentru vederea diurnă) şi celule cu bastonaşe (pentru vederea nocturnă).
Reuşita specialiştilor britanici este considerată "extrem de inovatoare" de către Olivier Goureau, de la Institut de la Vision din Paris, care lucrează în acelaşi domeniu, însă cu ajutorul celulelor suşă adulte reprogramate (iPS).
Totodată, potrivit acestui specialist, deşi formarea globului ocular este asemănătoare la oameni şi la şoareci, există totuşi anumite diferenţe între ele, în special în ceea ce priveşte fotoreceptorii.
Din perspectivă terapeutică, savanţii trebuie să se asigure că au "purificat" populaţia de celule suşă restante pentru a evita apariţia tumorilor şi că le vor transplanta doar pe acelea care s-au specializat deja - de exemplu, în precursori de fotoreceptori.
În Statele Unite ale Americii, compania Advanced Cell Technology (ACT) a primit în acest an avizul autorităţilor americane pentru a începe un test clinic pentru a trata degenerescenţa maculară - o maladie care provoacă orbire - cu ajutorul celulelor provenind din celulele suşă embrionare, pe pacienţi în vârstă. Compania ACT a fost autorizată, totodată, să înceapă testele pe un eşantion alcătuit din 12 copii suferind de maladia Stargardt, o afecţiune ereditară şi ireversibilă a ochiului.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe