VIDEO Savoy Ballroom, paradisul muzicii Swing celebrat de Google joi. Segregarea rasială pălea în faţa ritmurilor jazz

  • Google propune joi, 27 mai 2021, un doodle aniversar care ne tremite cu gândul înapoi în anii '20.
  • Savoy Ballroom, celebra sală de dans din Harlem, New York, e sărbătorită azi printr-un joc interactiv.
  • Epicentrul cultural al muzicii Swing şi locul de naştere al unor dansuri iconice, Savoy Ballroom şi-a închis porţile în 1958.
  • Savoy Ballroom a fost unul dintre primele locuri publice din Statele Unite care au făcut abstracţie de segregarea rasială.
Urmărește
507 afișări
Imaginea articolului VIDEO Savoy Ballroom, paradisul muzicii Swing celebrat de Google joi. Segregarea rasială pălea în faţa ritmurilor jazz

Sursă imagini: YouTube GoogleDoodles

Aşa cum ne-a obişnuit, Google celebrează zi de zi persoanele sau evenimentele marcante printr-un doodle interactiv. Joi, 27 mai, motorul de căutare aduce un strop de muzică swing în vieţile noastre, sărbătorind Savoy Ballroom, o sală de dans din Harlem, New York, iconică pentru prima jumătate a secolului XX. 

Savoy Ballroom a făcut istorie ca unul dintre primele spaţii publice rasial integrate din Statele Unite. În 1926, sala de dans şi-a deschis porţile cu o politică de nediscriminare: o acţiune curajoasă, cu atât mai mult cu cât cartierul new-yorkez Harlem era locuit în mare parte de membrii ai comunităţilor afro-americane şi ai altor minorităţi rasiale. 
 
Uniţi de muzică şi sete de libertate, cei care frecventau Savoy Ballroom au adus creativitatea şi cultura locală la rang de artă, transformând locul într-o legendă, un adevărat epicentru al dansului şi ritmurilor de Swing.
 
Savoy Ballroom îşi aştepta oaspeţii cu două scări uriaşe de marmură şi cu un ring de dans de 10.000 de metri pătraţi, din mahon şi arţar, care avea lungimea unui bloc din oraş. 
 
Sala de dans s-a făcut remarcată în contextul evoluţiei muzicii jazz şi jive, găzduind nenumărate evenimente live, cu artişti de renume precum Chick Webb, Count Basie şi Ella Fitzgerald. Sute de mii de dansatori treceau anual pragul spre lumea unde muzica exprima totul. După, fenomenele Swing, Charleston, Big Apple sau, mai târziu, Mambo, au acaparat ringul Savoy. Popularitatea Lindy Hop, dansul săltăreţ născut chiar în sala din Harlem, a continuat povestea Savoy chiar şi în perioadele critice ale segregării rasiale. 
 
În 1958, Savoy Ballroom şi-a închis definitiv porţile, dar impactul său internaţional este resimţit până în prezent. Între străzile 140 şi 141 de pe bulevardul Lenox din New York, o placă comemorativă aminteşte de existenţa acestui loc rupt de realitate, o adevărată moştenire culturală a secolului trecut. Placa a fost dezvelită chiar în această zi, în 2002, de Frankie Manning şi Norma Miller, doi dintre membrii trupei profesioniste de dans Whitey's Lindy Hoppers.
 
Înapoi în prezent, jocul propus de Google e special conceput atât pentru un singur jucător, cât şi pentru două persoane. Pe un fond muzical specific Savoy Ballroom, cu ajutorul tastelor, oamenii sunt invitaţi să ţină ritmul şi să dea click pe notele corecte. Pentru că mijloacele s-au schimbat, dar dragostea pentru muzică a rămas la fel!
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici