Scădere istorică a veniturilor din publicitate pentru presa scrisă din UE

Presa scrisă din Uniunea Europeană a înregistrat cea mai mare scădere a veniturilor din publicitate din istoria sa în ultimele două luni, cele mai grav afectate fiind publicaţiile din Europa Centrală şi de Est, informează EurActiv.com.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Scădere istorică a veniturilor din publicitate pentru presa scrisă din UE

Scădere istorică a veniturilor din publicitate pentru presa scrisă din UE (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

În lunile iulie şi august, veniturile din publicitate ale ziarelor din Europa au fost în declin, înregistrând scăderi între 20% şi 50%, în funcţie de regiune, potrivit datelor colectate de ENPA (European Newspaper Publishers' Association). Este vorba de o scădere istorică, cea mai mare de până acum, motiv pentru care publisherii cer Uniunii Europene să nu schimbe regulile din domeniul drepturilor de autor, măsură sugerată în cursul acestei săptămâni de Comisia Europeană.

"Cele mai grav afectate regiuni au fost Europa Centrală şi de Est. Ziarele din ţări precum Polonia, Ungaria şi Cehia au înregistrat o scădere de 50% a veniturilor din publicitate", a declarat Valtteri Niiranen, Directorul Executiv al ENPA. "În Europa de Nord, veniturile au scăzut cu 20%, iar în Europa de Sud cu 35%", a adăugat el.

Pe lângă scăderea bugetelor de promovare, publicaţiile resimt şi reorientarea unui număr mare de cititori către online. Astfel, multe platforme web atrag acum bugete de publicitate care, anterior, reprezentau cea mai mare sursă de venit pentru ziare.

Pentru a evita şi alte pierderi viitoare, publisherii cer Comisiei Europene să păstreze legislaţia în domeniul drepturilor de autor fără modificări.

"Nu este momentul să ni se tragă preşul de sub picioare prin schimbarea legii drepturilor de autor exact în momentul în care suntem mai vulnerabili ca oricând", a spus Angela Mills, director executiv al European Publishers' Council.

Apelul publisherilor europeni nu pare însă a fi receptat de Comisie. În cursul acestei săptămâni, Charlie McCreevy, comisar european pentru Piaţa Internă, şi Viviane Reding, comisar european pentru Societate Informaţională şi Media, au anunţat, într-o declaraţie comună, intenţia de a susţine reformarea sistemului "fragmentat" al drepturilor de autor în Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut la audierea publică ţinută de reprezentanţii Uniunii Europene în vederea dezbaterii controversatului proiect Google de a digitaliza cărţi. Comisarii şi-au dat acordul pentru proiectul Google Books şi au promis să "modernizeze" regulamentul drepturilor de autor pentru a stimula şi dezvoltarea altor iniţiative similare.

"O posibilă schimbare în legislaţia europeană în favoarea altor părţi interesate precum Google ar reprezenta o ameninţare directă la capacitatea de supravieţuire a presei scrise", au spus oficialii ENPA şi cei ai FAEP (the Federation of European Magazines), într-o declaraţie dată publicităţii după întâlnirea dintre preşedinţii asociaţiilor şi Viviane Reding.

Google este ţinta atacurilor publisherilor europeni atât din cauza proiectului de digitalizare a cărţilor, pentru serviciul său de ştiri online (Google News), dar mai ales pentru că domină piaţa de publicitate online globală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici