Scandal la Teatrul Balşoi: fluierături şi huiduieli, la premiera operei "Ruslan şi Ludmila"

Teatrul Balşoi a avut parte de un scandal fără precedent miercuri, o dată cu primul spectacol prezentat pe scena lui renovată, o versiune modernă a operei din secolul al XIX-lea "Ruslan şi Ludmila", ce a fost huiduită de o parte a publicului, dar salutată de critici pentru calitatea ei muzicală.

Urmărește
1267 afișări
Imaginea articolului Scandal la Teatrul Balşoi: fluierături şi huiduieli, la premiera operei "Ruslan şi Ludmila"

Scandal la Teatrul Balşoi: fluierături şi huiduieli, la premiera operei "Ruslan şi Ludmila" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opera celui care este considerat "părintele muzicii ruse", Mihail Glinka, după un poem de Puşkin, pusă în scenă de originalul Dmitri Tcherniakov, a debutat într-un decor tradiţional ce friza kitsch-ul.

Ludmila purta un kokoshnik, boneta tradiţională a femeilor ruse, hainele din brocart ale personajelor străluceau în toate culorile curcubeului, iar spectacolul a avut loc într-o sală albastră, decorată cu "khokhloma" (picturi expresive ruseşti în auriu, roşu şi negru).

Acţiunea spectacolului s-a deplasat rapid spre epoca actuală, expunându-i unor tentaţii moderne pe protagonişti, separaţi unii de ceilalţi de către vrăjitori perfizi: un "harem" cu femei frumoase în ţinute sumare, mergând pe patine cu rotile - pentru Ruslan - şi un masaj thailandez şi un bărbat cu corp atletic şi plin de tatuaje - pentru Ludmila.

În timpul schimbării decorurilor, imagini cu prim-planurile a două persoane în vârstă au fost proiectate pe ecranul negru ce servea pe post de cortină, o tehnică inedită pentru Teatrul Balşoi, care nu a fost pe gustul tuturor spectatorilor.

Mai mulţi spectatori au început să fluiere şi să strige: "Ruşine!" - un comportament întâlnit în alte teatre din ţară, dar care nu a fost văzut niciodată la Teatrul Balşoi din Moscova.

"Nu mai înţeleg unde mă aflu", a declarat indignată o doamnă. "Acesta este un spectacol de varietăţi!", a adăugat o alta.

În schimb, alţi spectatori au scandat timid câteva serii de "Bravo!".

Regizorul Dmitri Tcherniakov a declarat luni, cu ocazia repetiţiei generale, că nu şi-a propus "să facă scandal" cu această premieră, foarte aşteptată după redeschiderea celebrului teatru moscovit, închis vreme de şase ani pentru uriaşe operaţiuni de renovare.

"Ruslan şi Ludmila", o operă "somptuoasă, voluminoasă, colorată şi complicată", este "cea mai importantă producţie din viaţa mea", a declarat Tcherniakov, adăugând că se simţea "pregătit pentru atacurile" amatorilor de operă cu preferinţe conservatoare.

"Subiectul este cât se poate de modern, intensitatea emoţiilor va fi la fel ca în viaţa reală", a adăugat el.

Pentru Mikhail Petrenko de la Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg, care a interpretat rolul Ruslan, povestea s-a transformat pe scena Teatrului Balşoi "într-o dramă sfâşietoare", o interpretare radical diferită de cea a teatrului său, unde aceeaşi operă este prezentată de peste 100 de ani într-o versiune accesibilă şi copiilor.

"Nu am interpretat niciodată o astfel de Ludmila. Veţi vedea o cochetă exaltată, dar cu un caracter foarte rusesc", a promis cântăreaţa Albina Shagimuratova.

În schimb, criticii de specialitate, contactaţi de AFP după spectacol, au salutat nivelul muzical al producţiei. "Orchestra condusă de Vladimir Jurovski şi corul au fost excelenţi, la fel ca şi interpreţii", a declarat Piotr Pospelov.

"În ceea ce priveşte regia, a fost ca o lovitură de sabie în apă", în măsura în care ea (regia) se întâlneşte cu caracterul epic al operei, a adăugat criticul rus.

Potrivit criticului Serghei Khodnev de la publicaţia Kommersant, "pariul propus de Teatrul Balşoi a fost unul riscant, dar spectacol a fost un mare succes". Teatrul moscovit, criticat în trecut pentru punerile sale în scenă lipsite de dinamism, a trimis astfel "mesajul că nu va rămâne înţepenit în istorie", a adăugat el.

"A fost foarte interesant din punct de vedere muzical şi foarte diferit de interpretările sovietice. Cu Jurovski, totul a devenit mai lejer şi mai plin de nerv. Va fi mai uşor de înţeles pentru europeni", a declarat acelaşi critic.

Toate biletele pentru acest spectacol, care se va juca până pe 10 noiembrie, au fost vândute direct de la casele de bilete ale Teatrului Balşoi.

Bilete mai pot fi găsite doar la preţuri exorbitante care ajung până la 25.000 de ruble (600 de euro) în anumite agenţii specializate pe internet sau pot fi procurate de la particularii care roiesc în jurul teatrului, potrivit presei moscovite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici