- Home
- Cultură-Media
- (13.02.2023, 18:40)
- Daniel Contescu
Scandalul biletelor ia amploare la TVR. Postul public a depus o nouă plângere penală împotriva angajatului vizat de nereguli
Plângerea vizează angajarea unor cheltuieli de aproape şapte milioane de euro.
Urmărește
2166 afișări
Scandalul biletelor de la TVR ia amploare. Postul public a depus o nouă plângere penală împotriva angajatului vizat de nereguli
Cristian Oprean, cel care a coordonat delegaţia Televiziunii Române la Mondialul din Qatar, a plătit o sumă uriaşă din contul personal către FIFA! El a cumpărat peste 700 de bilete în numele TVR, fără a fi mandatat în acest sens, şi le-a vândut mai departe.
Oprean a negat vehement acuzaţiile respective, pe care le-a catalogat drept „o înscenare ieftină”. Totuşi, a recunoscut că a cumpărat 64 de tichete în numele TVR „pentru nişte prieteni de-ai mei” şi că nu a înştiinţat conducerea televiziunii de faptul că a cumpărat acele bilete, considerând că „nu era necesar”.
În urma acuzaţiilor, TVR a demarat o procedură de cercetare disciplinară, întreruptă ulterior, odată cu demisia lui Cristian Oprean din instituţie, pe 10 ianuarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Ancheta a continuat la TVR şi în urma consultării unui soft FIFA destinat exclusiv deţinătorilor de drepturi s-a aflat că Oprean a cumpărat, de fapt, 712 tichete la meciurile de la Mondial! Toate achiziţionate în numele postului public.
Comunicatul TV:
„Reprezentanţii SRTv au depus, vineri, 10 februarie, o nouă plângere penală împotriva lui Cristian Oprean, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz de încredere şi înşelăciune.
Fostul salariat al televiziunii publice este acuzat că a angajat, în numele SRTv, fără să fie mandatat în acest sens, oferte în valoare totală de 6.600.000 de euro către European Broadcasting Union (EBU).
Mai exact, în data de 15.04.2022, domnul Oprean, jurnalist tv la acea dată şi nu şef de achiziţii sportive - titulatură pe care şi-a arogat-o fără a avea o numire oficială din partea managementului SRTv -, a înaintat şi semant în numele instituţiei o ofertă angajantă în valoare de aproape şapte milioane de euro, aferentă unor competiţii sportive. Oferta, înaintată către Departamentul Sport al EBU, viza Campionatul de Fotbal Feminin 2023 şi următoarele patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară şi de Iarnă - 2026, 2028, 2030 şi 2032.
Conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv, orice aprobare sau efectuare de cheltuieli în valoare de până în 100 de mii de euro se realizează prin hotărârea Comitetului Director, în timp ce cheltuielile care depăşesc acest prag sunt aprobate doar de CA.
Aşadar, prin demersul său, Cristian Oprean şi-a depăşit atribuţiile prevăzute în fişa postului, substituindu-se ordonatorului principal de credite şi intervenind în politica editorială a serviciului public de televiziune.
Conducerea TVR a aflat de aceste fapte abia în luna ianuarie 2023, când Televiziunea Română a primit primele facturi aferente acestor angajamente.
La solicitarea Consiliului de Administraţie al SRTv, în şedinţa din luna ianuarie, a avut loc o informare pe acest subiect unde a participat şi fostul coordonator al Departamentului Emisiuni şi Ştiri Sportive, Dorin Chioţea, care a declarat: „Nu ştiam de aceste achiziţii. Ştiam de discuţii, ştiam, că am participat şi eu la unele dintre ele, nu la toate, am participat pentru fotbal, ne-am întâlnit (...) de nu ştiu câte ori, pentru Campionatul de Fotbal Feminin. A rămas că mai discutăm, că urmează să înaintăm propunerile mai departe, le-am atras atenţia de nu ştiu câte ori, că erau diferiţi oameni pentru fotbal faţă de cei pentru olimpiadă – da? – şi le-am spus foarte clar, mă miră şi că EBU, nu ştiu, ia în considerare o asemenea semnătură a unui oarecare”.
Corespondenţa purtată ulterior de actuala conducere a Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Române cu reprezentanţii departamentului de profil de la EBU a relevat faptul că cele două oferte trimise de fostul salariat SRTv generează obligaţii financiare pentru televiziunea publică.
Angajarea cheltuielilor fără mandat din partea conducerii TVR a creat un prejudiciu televiziunii publice, motiv pentru care reprezentanţii instituţiei au depus o plângere penală împotriva lui Cristian Oprean.
Fost jurnalist în cadrul Departamentului Emisiuni şi Ştiri Sportive, Cristian Oprean şi-a înaintat demisia din TVR în luna ianuarie 2023, în urma acuzaţiilor privind achiziţionarea şi vânzarea biletelor oferite de organizatorii CM de Fotbal Qatar Televiziunii Române. TVR a mai depus o plângere împotriva sa, privind modul în care domnul Oprean a abuzat de poziţia sa pentru a achiziţiona şi a transmite altor persoane biletele emise de reprezentanţii FIFA pentru SRTv”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe