- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.10.2007, 17:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scenograful Paul Bortnovschi a încetat din viaţă
Scenograful Paul Bortnovschi a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 85 de ani, anunţă UNITER (Uniunea Teatrală din România).
Urmărește
4 afișări
Scenograful Paul Bortnovschi a încetat din viaţă
Născut la 17 iulie 1922, Paul Bortnovschi a absolvit Facultatea de Arhitectură din Bucureşti în anul 1948. Încă din primii ani a participat la proiectarea a numeroase expoziţii de plastică, scenografie, arhitectură teatrală la: Moscova, Pekin, Budapesta, Praga, Viena, Salonic, Paris, Tokio, Buenos Aires, Havana, Edinburgh, etc. A colaborat cu personalităţi din domeniul creaţiei plastice şi arhitecturale, precum: Mac Constantinescu, Petre Grant, Paul Miracovici, Ştefan Constantinescu, Pompiliu Macovei, Valentin Iorga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
-
Rusia a atacat pentru prima dată cu o rachetă balistică capabilă să transporte focos nuclear. Analist: Un mesaj către Occident
În 1951 şi-a început colaborarea cu Liviu Ciulei în scenografie de film, participând la producţiile primei etape de dezvoltare a industriei cinematografice româneşti în studiourile Tomis, Floreasca şi Buftea: „Nepoţii gornistului”, „Răsare soarele”, „Erupţia”, precum şi cu Lucian Pintilie la „Duminică la ora 6”şi „Reconstituirea”.
Din 1953 se implică în creaţii teatrale la Teatrul Municipal (devenit ulterior Teatrul L.S. Bulandra) şi la Teatrul Naţional I.L. Caragiale, unde a şi fost numit din 1974 prim scenograf. A avut numeroase colaborări pe diferite scene cu importanţi regizori: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Mony Ghelerter, Crin Teodorescu, Dinu Cernescu şi Radu Penciulescu.
În total, a lucrat la aproape 100 de spectacole, cum ar fi "Poveste de iarnă" de W. Shakespeare, "Livada cu vişini" de A.P. Cehov, "Cezar şi Cleopatra" de Bernard Shaw, "Vară şi fum" de Tennessee Williams, "Regele moare" de Eugen Ionesco, "Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Becket, "Revizorul", "Căsătoria" de Gogol. De asemenea, a creat şi scenografia unor piese aparţinând unor dramaturgi români: Vasile Alecsandri, Alexandru Davilla, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Paul Everac, Iosif Naghiu.
În perioada 1961 – 1973 a avut o intensă activitate didactică, fiind profesor la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" unde a devenit şi şef de catedră din 1967. Promotor al înfiinţării învăţământului de design, după o susţinută acţiune de pregătire, a reuşit inaugurarea acestuia în anul universitar 1969 – 1970.
A fost membru al Comisiei Internaţionale OISTAT UNESCO pentru arhitectură teatrală, membru al Design History Society, vicepreşedinte al Centrului Român al OISTAT, preşedinte al Comisiei Române de Arhitectură Teatrală, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, membru al UNITER, din conducerea căreia a făcut parte.
A primit Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Scenografie (1975), a fost laureat al mai multor festivaluri de artă teatrală.
A primit Ordinul „Meritul Cultural” clasa a IV-a, Premiul Academiei Române pentru întreaga activitatea (2003), titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Uniunea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (2003).
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe