Schiţe nefinalizate de Paul Cezanne, ascunse în spatele a două tablouri, descoperite în Pennsylvania

Schiţe realizate de pictorul francez Paul Cezanne şi rămase nefinalizate, ascunse în spatele a două acuarele de acelaşi artist, au fost descoperite de reprezentanţii unei fundaţii care sprijină arta, aflată în statul american Pennsylvania.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Schiţe nefinalizate de Paul Cezanne, ascunse în spatele a două tablouri, descoperite în Pennsylvania

Schiţe nefinalizate de Paul Cezanne, ascunse în spatele a două tablouri, descoperite în Pennsylvania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorii de la The Barnes Foundation au declarat sâmbătă că schiţele - una în creion, alta în acuarelă - nu au mai fost văzute în public de la începutul secolului al XX-lea.

Ele au fost descoperite atunci când conservatorii din Philadelphia au început lucrările de restaurare a două tablouri realizate de Paul Cezanne, "La Chaîne de l'Etoile avec le Pilon du Roi" şi "Arbres" - ambele reprezentând peisaje franţuzeşti.

Albert Barnes a cumpărat cele două opere de la colecţionarul american de artă Leo Stein în 1921 şi nu era la curent cu existenţa celor două schiţe ascunse în spatele tablourilor achiziţionate, afirmă Martha Lucy, curator la The Barnes Foundation.

Schiţele vor fi expuse pentru public între 10 aprilie şi 18 mai. Apoi, cele două acuarele vor reveni la locul lor expoziţional.

Nu este un fapt neobişnuit pentru celebrul pictor post-impresionist francez să lucreze pe ambele feţe ale unei coli de hârtie, au spus reprezentanţii fundaţiei americane.

Înainte de decesul său, petrecut în 1906, Paul Cezanne a realizat mii de desene, iar unele dintre acestea reprezentau o etapă de pregătire pentru picturile sale în ulei. Multe dintre schiţele şi desenele sale erau doar o metodă de a experimenta linii şi culori noi.

The Barnes Foundation a fost înfiinţată în 1922. Fundaţia deţine 365 de tablouri pe hârtie, cele mai multe reprezentând opere americane şi europene, datând de la sfârşitul anilor 1800 şi începutul anilor 1900.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici