- Home
- Cultură-Media
- (17.02.2023, 09:40)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Schiţele pierdute ale lui Leonardo Da Vinci aduc o dezvăluire remarcabilă pentru ştiinţa modernă
Schiţele găsite în caietele lui Leonardo da Vinci arată că acesta înţelesese deja „Principiul echivalenţei” cu patru secole înainte de Albert Einstein. Principiul echivalenţei este principiul de la baza teoriei relativităţii generale publicate de Albert Einstein în 1915 şi conform acestui principiu, masa inerţială a unui corp este similară cu masa gravitaţională.
Urmărește
24792 afișări
Sursa Foto - British Library/ Wikipedia Commons
Leonardo da Vinci înţelegea gravitaţia cu un secol înainte de Isaac Newton şi cu patru secole înainte de Albert Einstein, aşa cum dezvăluie caietele sale de schiţe.
Schiţele lui Da Vinci, care au fost uitate de zeci de ani, arată triunghiuri formate din particule asemănătoare nisipului turnat dintr-un borcan. Aceste boabe care cădeau descriu experimente pentru a arăta că gravitaţia a fost o formă de acceleraţie cu mai mult de 400 de ani înaintea lui Einstein, susţine un nou studiu publicat de LiveScience.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Albert Einstein a formulat pentru prima dată principiul echivalenţei în 1907.
Pentru a face acest lucru, Einstein a extins ideile din descoperirea lui Isaac Newton din 1687, legea universală a atracţiei gravitaţionale şi declaraţia lui Galileo Galilei din 1604 a legii căderii libere.
„Nu ştim dacă da Vinci a făcut experimente suplimentare sau a cercetat această întrebare în profunzime”, a declarat autorul principal Mory Gharib, profesor de aeronautică şi inginerie medicală la Caltech, într-un comunicat .
„Dar faptul că se confrunta cu această problemă în acest fel la începutul anilor 1500 demonstrează cât de avansată era gândirea sa”.
Da Vinci a fost pictor, arhitect, inventator, anatomist, inginer şi om de ştiinţă. A umplut zeci de caiete secrete cu invenţii fanteziste şi observaţii anatomice. Alături de desene detaliate ale anatomiei umane, caietele sale conţin modele pentru biciclete, elicoptere, tancuri şi avioane. Din cele peste 13.000 de pagini ale acestor schiţe care au fost colectate ulterior în codice, mai puţin de o treime au supravieţuit.
Gharib şi colegii săi au descoperit că da Vinci descrie nisipul aruncat dintr-un ulcior răsturnat pe o potecă dreaptă, paralelă cu pământul. Notiţele arată clar că Da Vinci ştia că particulele vor accelera în jos şi că de îndată ce au părăsit ulciorul, această acceleraţie era cauzată doar de gravitaţie.
Dacă ulciorul s-ar deplasa cu o rată constantă, linia trasată de particulele de nisip ar fi verticală, a argumentat da Vinci, dar dacă s-a accelerat cu o rată constantă, atunci particulele formează o linie dreaptă, dar înclinată care formează latura ipotenuzei unui triunghi.
Da Vinci a observat că dacă ulciorul accelerează pentru a elibera particulele de nisip cu aceeaşi rată cu care gravitaţia le accelerează către sol, este trasat un triunghi echilateral, primul indiciu al principiului echivalenţei în joc.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe