„Şcoala de la Roma. Artişti la Roma între cele două războaie mondiale”, la MNAR
Curatorul expoziţiei, Francesca Romana Morelli, a selecţionat 43 de opere (picturi, desene şi câteva sculpturi în bronz), majoritatea păstrate la Roma, în colecţii private sau publice.
Alături de lucrările de artă sunt expuse şi o serie de documente sugestive ce ajută la definirea imaginii Romei din perioda interbelică.
Organizatorii au conceput o expoziţie antologică, o prezentare a celor mai mari artişti din Roma, realizată pe baza a trei teme care surprind cel mai bine acest moment central al culturii italiene din prima jumătate a secolului XX: chipul artistului între autoportrete şi portrete, imaginea vizionară a oraşului şi corpul, cu aspectul său fizic şi cu metaforele sale.
Prin sintagma "Şcoala de la Roma" se desemnează un vast grup de artişti şi intelectuali activi în Roma interbelică, având în comun situarea geografică şi preocupările artistice.
În afară de aceasta, "Şcoala de la Roma" a reprezentat o stimulatoare mişcare de idei, care a reunit pictori, sculptori, poeţi, gravori, critici de artă şi dramaturgi.
Dintre aceştia sunt prezenţi în expunere artişti precum Mario Mafai, Scipione (Gino Bonichi), Afro Basaldella, Giuseppe Capogrossi, Fausto Pirandello şi Ercole Drei.
Artiştii şi operele prezentate publicului din România marchează în Italia trecerea de la clasicism la modernism.
La numai un an de la expoziţia "Arta abstractă italiană 1910-1960", în care au fost reunite opere de pictură, sculptură şi grafică semnate de cei mai importanţi artişti italieni ai secolului XX, Muzeul Naţional de Artă al României oferă publicului iubitor de artă creaţiile celor mai reprezentativi plasticieni din cadrul grupării "Şcoala de la Roma", completând astfel imaginea artei italiene din prima jumătate a aceluiaşi secol.
Expoziţia va fi deschisă până pe 15 octombrie.