Screen Daily: Anca Damian încearcă să prezinte cazul lui Crulic cât mai sec şi distant cu putinţă - VIDEO

Animaţia "Crulic - drumul spre dincolo", de Anca Damian, caută să prezinte o versiune cât mai seacă şi distantă a unui caz care a provocat vâlvă în România, însă prea târziu, personajul principal murind într-o închisoare poloneză înainte ca povestea lui să ajungă în media, relatează Screen Daily.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Screen Daily: Anca Damian încearcă să prezinte cazul lui Crulic cât mai sec şi distant cu putinţă - VIDEO

Anca Damian (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Animaţia românească "Crulic - drumul spre dincolo" spune povestea lui Claudiu Crulic, un român de 33 de ani, care a făcut greva foamei şi a murit într-o închisoare din Polonia, susţinând că este nevinovat. Filmul a avut premiera mondială în competiţia Festivalului Internaţional de la Locarno, care se desfăşoară între 3 şi 13 august.

Publicul nefamiliarizat cu această tragedie ar putea considera prima parte a peliculei puţin anostă - o altă poveste fictivă a unui tânăr român într-o ţară străină. Dar, odată ce sunt evidenţiate sensul tragediei reale şi eşecul justiţiei, intenţia regizoarei este clarificată succint până la finalul peliculei, notează Screen Daily.

Folosind tehnici combinate de colaj, desen şi puţin live action, însoţite de nararea calmă, cu mult accent, oferită de "unul dintre cei mai buni actori din România" - Vlad Ivanov -, Anca Damian prezintă pe îndelete o poveste tipică a unui băiat născut într-o familie săracă, ai cărui părinţi s-au despărţit pe când el avea patru ani. Lăsat în grija tatălui său, Claudiu creşte cu unchi şi mătuşi, trecând dintr-o casă în alta. Înainte să termine liceul, este pus să muncească într-un garaj şi apoi merge în Polonia cu unchiul său şi aduce acasă tot felul de lucruri care pe atunci - la începutul anilor '90 - nu se găseau în România. Părinţii şi surorile lui au plecat din ţară, la Milano şi Torino, pentru o viaţă mai bună, iar Crulic se împarte între România, Polonia şi familia sa din Italia.

Într-o bună zi, i se fură protofelul unui judecător din Polonia, iar Crulic, care mai fusese anterior acuzat de furt, este identificat pe baza unei fotografii şi condamnat la închisoare. Crulic susţine că în ziua incidentului nu se afla în Polonia, ci în Italia, şi că are dovezi în acest sens, dar sistemul juridic polonez rămâne indiferent. Consulatul României de la Varşovia îi sugerează să aibă încredere în justiţia poloneză, aşa că Crulic nu mai are nicio posibilitate decât să facă greva foamei, cerând un nou avocat şi redeschiderea cazului său. Starea lui de sănătate devine însă critică, iar doctorii reacţionează prea încet şi prea târziu.

Acţiunea peliculei începe cu moartea lui Crulic şi prezintă apoi întreaga sa viaţă, naraţiunea, în limba română, care i-ar aparţine chiar personajului principal, fiind completată cu observaţii obiective, în engleză. Naraţiunea sugerează, dar nu evidenţiază în niciun moment, ironia situaţiei, lăsând publicul să tragă concluziile, apreciază Screen Daily.

La fel şi imaginile, care sunt ca un văl de umor negru ce îmbracă naraţiunea. În mare, imaginile sunt în alb-negru, cu câteva pete de culoare (ochii albaştri, pereţii maro-gălbui) pentru a scoate câte un detaliu în evidenţă. Se poate ca animaţia să nu fie suficient de vioaie pentru a susţine cele prezentate în prima parte a peliculei, însă cea de-a doua parte, un fel de versiune non-politică a filmului "Hunger" de Steve McQueen, însoţită de comentarii asupra neglijenţei juridice şi erorilor grosolane, este considerabil mai de efect.

Ultima scenă, în care spiritul lui Crulic îşi ia zborul din închisoare, dă o frumoasă notă poetică la final. Dar vraja este ruptă de secvenţele de final, luate din ştirile reale, când devine evident că Crulic nu se afla în Polonia când jaful a fost comis, că autorităţile române şi poloneze considerau că au acţionat corespunzător, iar când ministrul Justiţiei din România îşi depune demisia, nu este pentru că s-ar simţi responsabil în vreun fel, ci pentru că, dat fiind sfârşitul tragic al cazului, nu mai are de ales, concluzionează Screen Daily.

"Crulic - Drumul spre dincolo" este un documentar animat realizat de Anca Damian, care prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în luna ianuarie 2008.

În cadrul competiţiei oficiale a Festivalului de la Locarno, care se încheie duminică, a mai rulat un alt film românesc - "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici