Scriitoarea americană debutantă Tea Obreht, laureata Orange Prize for Fiction pe 2011

Scriitoarea americană de origine sârbă Tea Obreht a fost recompensată, miercuri seară, la Londra, cu Orange Prize for Fiction pe anul 2011, pentru volumul ei de debut intitulat "The Tiger's Wife", o examinare mistică şi plină de magie a recentelor conflicte din Balcani, informează Reuters.

Urmărește
10 afișări

La 25 de ani, Tea Obreht este cea mai tânără scriitoare care primeşte acest prestigios premiu literar, aflat la cea de-a 16-a ediţie şi care celebrează literatura scrisă de femei.

În ciuda faptului că este foarte cunoscută în Statele Unite ale Americii, ţară în care trăieşte de la vârsta de 12 ani şi unde are deja statutul unui star în devenire al literaturii americane, Tea Obreht era considerată un "outsider" la casele de pariuri britanice în cursa pentru Orange Prize for Fiction, şansele ei fiind de 6/1.

Marea favorită era considerată Emma Donoghue, pentru volumul "Room", urmată de Aminatta Forna, pentru volumul "The Memory Of Love". Pe lista scurtă pentru Orange Prize for Fiction pe 2011 s-au mai aflat Emma Henderson ("Grace Williams Says It Loud"), Nicole Krauss ("Great House") şi Kathleen Winter ("Annabel").

Juriul din acest an a fost prezidat de scriitoarea şi realizatoarea de televiziune Bettany Hughes.

Familia scriitoarei Tea Obreht a părăsit Belgradul la începutul anilor 1990, după izbucnirea războiului în această regiune, şi a locuit pentru o vreme în Cipru şi în Egipt, înainte de a se muta definitiv în Statele Unite.

Romanul "The Tiger's Wife", publicat de editura Random House, a cărui acţiune se petrece într-o ţară din Balcani, răvăşită de acest conflict, prezintă viaţa unei femei care este medic şi care încearcă să rezolve moartea misterioasă a bunicului ei dintr-un sat izolat.

Câştigătoarea acestui premiu, care sărbătoreşte "excelenţa, originalitatea şi accesibilitatea în literatura scrisă de femei", creat în 1996 şi care are o valoare de 30.000 de lire sterline, a fost anunţată în timpul unei gale ce a fost organizată la Royal Festival Hall din Londra. Câştigătoarea a primit şi o statuetă din bronz, numită de organizatori "Bessie".

Orice femeie care scrie în limba engleză, indiferent de naţionalitate, rezidenţă, vârstă sau subiectul abordat, este eligibilă pentru Orange Prize for Fiction.

Printre laureatele din anii precedenţi se numără Barbara Kingsolver, pentru volumul "The Lacuna" (2010), Marilynne Robinson, pentru volumul "Home" (2009), Rose Tremain, pentru "The Road Home" (2008), Chimamanda Ngozi Adichie, pentru "Half of a Yellow Sun" (2007), Zadie Smith, pentru "On Beauty" (2006).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici