Scriitoarea Virginie Despentes, distinsă cu premiul Renaudot pe anul 2010

Scriitoarea şi regizoarea franceză Virginie Despentes a fost recompensată, luni, cu premiul literar Renaudot pe anul 2010, pentru volumul "Apocalypse bébé", informează lepoint.fr.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea Virginie Despentes, distinsă cu premiul Renaudot pe anul 2010

Scriitoarea Virginie Despentes, distinsă cu premiul Renaudot pe anul 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Volumul "Apocalypse bébé", apărut la editura Grasset, este "un foc de artificii ironic, situat între satira socială, romanul poliţist contemporan şi tema dragostei gay".

"Apocalypse bébé" a primit anterior premiul Trop Virilo pe 2010. Romanul este un "road-book" între Paris şi Barcelona, în care naratoarea este una din cele mai dragi "perdante" ale autoarei. De patru ani, Lucie este angajata unei agenţii de detectivi particulari. Într-o zi, o adolescentă pe care o urmărea, dispare. Pentru a o găsi pe tânăra Valentine, Lucie cere ajutorul "Hienei", o lesbiană diabolică.

Virginie Despentes, în vârstă de 41 de ani, provine din aşa-numita cultură populară, începând să scrie romane după ce a practicat diverse meserii, mai mult sau mai puţin convenţionale: menajeră la Longwy, maseuză într-un salon din Lyon, vânzătoare într-un magazin de muzică şi carte din Paris, colaboratoare la o revistă pornografică.

Printre volumele publicate se numără "Les chiennes savantes" (1996), "Mordre au travers" (1999), "Les Jolies choses" (care a obţinut Prix de Flore în 1998 şi Prix Saint-Valentin în 1999),"Teen spirit" (2002), "Bye-bye Blondie" (2004) şi "King Kong théorie: King Kong Theory" (2006).

Romanul său de debut, "Baise-moi", apărut în 1993, a fost catalogat drept "fantezie punk". În centrul romanului se află două tinere care pornesc într-o aventură a sexului şi violenţei. Unii critici au explicat succesul său prin faptul că Despentes reinterpretează parodic convenţiile genului noir thriller şi motivul femeii fatale. Romanul a apărut în limba română în 2006, la Editura Trei, fiind intitulat "Trage-mi-o!".

Premiul Renaudot pe 2009 a fost atribuit scriitorului francez Frédéric Beigbeder, pentru volumul "Un roman français", apărut la prestigioasa editură Grasset.

În 2010, sezonul distincţiilor literare din Franţa a început cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat, pe 29 octombrie, scriitorului francez Eric Faye, pentru romanul "Nagasaki", şi a continuat, pe 2 noiembrie, cu premiul Fémina pentru roman străin, atribuit scriitoarei finlandeze Sofi Oksanen, pentru "Purge", în timp ce premiul Fémina pe 2010 pentru roman francez i-a revenit scriitorului Patrick Lapeyre, pentru volumul "La vie est brève et le désir sans fin". Totodată, premiul Médicis pentru roman străin pe 2010 a fost atribuit scriitorului american David Vann, pentru "Sukkwan Island", în timp ce premiul Médicis pentru roman francez a fost acordat scriitoarei Maylis de Kerangal, pentru volumul "Naissance d'un pont".

Premiul Renaudot (numit şi "Théophraste Renaudot") este o distincţie literară creată în 1926 de zece critici de artă care aşteptau deliberările juriului premiului Goncourt. Premiul Renaudot, deşi nu este oficial legat de premiul Goncourt, este un fel de completare a acestuia, laureaţii fiind anunţaţi în aceeaşi zi şi în acelaşi loc: în prima zi de luni din luna noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici