Scriitori din Ungaria şi Croaţia, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti

Scriitori din Ungaria, Croaţia şi Muntenegru, alături de românii Petre Cimpoieşu, O. Nimigean şi Dan Sociu, se numără printre participanţii la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), care se desfăşoară între 28 şi 30 octombrie, informează Polirom.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Scriitori din Ungaria şi Croaţia, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti

Scriitori din Ungaria şi Croaţia, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Evenimentul va avea loc la Clubul Ţăranului, din incinta Muzeului Ţăranului Român.

"De trei ani, de când organizăm acest festival la Bucureşti, mă simt de parcă aş încerca să conduc o turmă de elefanţi pe strada Lipscani. De multe ori am senzaţia că vrem să ajustăm un uriaş pe un pat al lui Procust înţepenit sau să tragem cu patru cămile de membrele unui pitic pentru a-l suprapune idealurilor noastre", declară preşedintele FILB, Bogdan-Alexandru Stănescu.

"Începând cu această ediţie, FILB a devenit partener al Festivalului Tanpinar, de la Istanbul, al proiectului The Knot şi vă promitem că a patra ediţie, de anul viitor, va fi una cu totul şi cu totul specială", încheie acesta.

Prima zi a festivalului prilejuieşte publicului întâlnirea cu Ádám Bodor (Ungaria), un scriitor născut în România, a cărui biografie revelează un autor profund marcat de experienţa carcerală - a făcut doi ani de închisoare politică în celulele de la Cluj-Napoca şi Gherla, unde i-a cunoscut pe unii dintre foştii membri ai Gărzii de Fier româneşti. Ádám Bodor va citi din volumele "Mirosul puşcăriei" (Curtea Veche), "Zona Sinistră" (Humanitas) şi "Vizita arhiepiscopului" (Polirom) - toate apărute anul acesta, în traducerea lui Marius Tabacu.

Invitaţii din România în prima seară a ediţiei de anul acesta a FILB sunt Petru Cimpoeşu (cu o lectură din cel mai recent volum publicat, într-o ediţie revăzută, la Polirom - "Firesc"), Cristian Teodorescu (lectură din "Medgidia, oraşul de apoi", apărut anul trecut la Editura Cartea Românească şi recompensat cu premiul pentru proză al USR pe anul 2009) şi Varujan Vosganian (lectură din volumul publicat anul trecut la Polirom "Cartea şoaptelor", premiul "Cartea anului 2009", acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul).

Tema dezbaterii din prima seară a festivalului, moderată de Ovidiu Şimonca, este "Casa părinţilor mei. Este memoria celui care scrie şi memoria unui Părinte tiranic, şi «săpare» în arhiva Casei sale?" Jurnalista Józsa Márta va face un portret al scriitorului Ádám Bodor. În încheierea primei seri, publicul va avea ocazia să vizioneze filmul "Bună dimineaţa" în regia lui Péter Szabó.

Cea de-a doua zi a festivalului este dedicată unei dezbateri pe tema "Istorii trăite/ Istorii imaginate sau despre cum se joacă scriitorii cu relaţia realitate/ ficţiune în cărţile lor". Invitaţii din străinătate sînt Zaza Burchuladze, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori şi dramaturgi georgieni ai noii generaţii, cu o lectură din volumul "Infuzie de Kafka" (în curs de apariţie la Editura Cartier, în traducerea lui Igor Mocanu), şi Ognjen Spahić, cea mai puternică voce în proza muntenegreană de după divizarea fostei Iugoslavii, care va citi publicului prezent la Muzeul Ţăranului din romanul "Copiii lui Hansen", apărut de curând în colecţia "Biblioteca Polirom" (traducere de Annemarie Sorescu Marinković). Scriitorii români invitaţi în cea de-a doua seară a FILB sunt O. Nimigean (cu lectură din romanul "Rădăcină de bucsau", apărut recent în colecţia "Ego. Proză" a Editurii Polirom) şi Dan Sociu, care va citi câte un fragment din romanele publicate la sfîrşitul lui 2008 în colecţia "Ego. Proză" - "Urbancolia" şi "Nevoi speciale". Moderatorii serii vor fi Iulia Popovici şi Constantin Vică. Seara se va încheia cu un moment de artă vizuală "A fost odată ca niciodată" de Heimo Lattner.

Cea de-a treia seară a festivalului, cu titlul "Funcţionare în Ministerul durerii", va fi un eveniment pur feminin, în care participanţii vor vorbi despre două variante ale existenţei, una mai dăunătoare fiinţei decât cealaltă: exilul versus patria opresivă. În dialog vor intra Dubravka Ugrešić (scriitoare apatridă, născută în Croaţia, dar stabilită în Olanda) şi Adriana Babeţi. La eveniment va participa, de asemenea, traducătoarea cărţilor Dubravkăi Ugrešić în limba română, Octavia Nedelcu, iar moderator va fi Anca Băicoianu. Dubravka Ugrešić va citi din cea mai recentă carte tradusă în limba română: "Ministerul durerii" (colecţia "Biblioteca Polirom").

Festivalul se va încheia cu un concert, Joint party - Rokolectiv.

Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB), un proiect conceput şi coordonat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, este un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti. FILB a debutat în toamna anului 2008, la Muzeul Ţăranului Român (Clubul Ţăranului), şi de atunci are loc anual, la sfârşitul lunii octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici