Alexandru Muşina avea 59 de ani şi suferea de mai mult timp de hepatita C, însă, în pofida numeroaselor tratamente pe care le-a urmat, a murit miercuri, la Spitalul Judeţean Braşov, potrivit scriitorului Andrei Bodiu, profesor la Facultatea de Litere din oraş.
‘Este o veste cutremurătoare pentru noi şi o mare pierdere. El a fost, dincolo de calităţile de scriitor care l-au impus pe plan naţional, şi un profesor excelent. Mi-a fost un mentor extraordinar în cel mai pur sens al cuvântului. De fapt, singurul pe care l-am avut. Avându-l ca profesor, am avut, ca adolescent, nişte atuuri fundamentale şi am învăţat de la el lucruri pe care alţii le învăţau abia în facultate. A avut un extraordinar har pedagogic”, a declarat Bodiu pentru corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, Muşina şi-a dus boala pe picioare până aproape în ultima clipă, participând în aprilie la un colocviu de literatură.
„A stat câteva zile la spital. S-a stins foarte repede. A fost pe picioarele lui până aproape de ultima clipă. Este o veste cutremurătoare pentru noi”, a mai spus Andrei Bodiu
Alexandru Muşina a absolvit Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov în 1973, iar, în 1978, Facultatea de Limbă şi Literatură Română a Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca profesor de literatură la liceu. Din 1996, a fost doctor în litere la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi profesor de creative writing, folclor, literatură comparată la Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” din Braşov.
Muşina deţinea editura Aula din Braşov. De asemenea, a fost membru la Cenaclului de Luni.
El a debutat în lumea literară în volumul colectiv de poezii „Cinci”, apărut în 1982. În 1984, a publicat primul volum individual – „Strada Castelului 104”.
A publicat mai multe volume de poezii şi eseuri, cărţi pentru copii, a colaborat neîntrerupt la reviste literare, a susţinut conferinţe despre poezia contemporană, a obţinut numeroase premii, iar anul trecut şi-a lansat romanul comic „Nepotul lui Dracula”.