Scriitorul António Lobo Antunes, în vizită în România

Scriitorul portughez António Lobo Antunes îşi va lansa volumul "Ordinea naturală a lucrurilor" la Bucureşti, în cadrul unei serii de evenimente care se vor desfăşura între 5 şi 8 mai, informează reprezentanţi ai editurii Humanitas Fiction.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Scriitorul António Lobo Antunes, în vizită în România

Scriitorul António Lobo Antunes, în vizită în România

Autorul îşi va lansa cartea pe 5 mai, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, în acelaşi timp cu noul volum al lui Fernando Pessoa, "Cartea neliniştirii".

Printre cei care vor vorbi la eveniment se numără Ana Luísa Nunes Barata, consilier al Ambasadei Portugaliei, Alain Bonte, preşedintele Fundaţiei Bonte pentru Artă Modernă şi Contemporană, Micaela Ghiţescu, traducătoarea romanului "Ordinea naturală a lucrurilor", Dinu Flămând, traducătorul volumului "Cartea neliniştirii", Carmen Muşat, critic literar, redactor-şef Observatorul cultural, Cezar Paul Bădescu, scriitor, redactor-şef Adevărul literar şi artistic, şi Denisa Comănescu, director general Editura Humanitas Fiction.

Pe 6 mai, António Lobo Antunes se va întâlni cu cititorii la Librăria Cărtureşti Verona, pentru o sesiune de autografe. Pe 7 mai, scriitorul este invitat la Departamentul de Portugheză al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti.

În aceeaşi zi, va avea loc, la Departamentul de Portugheză al Universităţii Ovidius din Constanţa, o sesiune de comunicări dedicată lui António Lobo Antunes. Printre participanţi se vor număra Micaela Ghiţescu, Dinu Flămând, Maria Helena Carreira (Universitatea Paris VIII), Isabel Margarida Duarte (Universitatea Porto), António Ferro (Universitatea Ovidius).

Pe 8 mai, Antunes va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Ovidius din Constanţa.

Scriitorul portughez urma să vină în România în urmă cu un an, dar şi-a anulat vizita, din cauza unor probleme de sănătate.

António Lobo Antunes este considerat, în momentul de faţă, unul dintre cei mai mari scriitori portughezi contemporani, alături de Jose Saramago.

A scris peste 20 de romane, a primit numeroase premii literare şi a figurat de mai multe ori pe lista de nominalizări la premiul Nobel pentru literatură, opera sa fiind tradusă în peste 20 de limbi, la edituri prestigioase.

Dintre romanele scriitorului, la Editura Humanitas au apărut până acum, în traducerea Micaelei Ghiţescu:

"Întoarcerea caravelelor" (2003) - o istorie polemică şi parodică, într-un registru de fantezie şi umor, a marilor călătorii de descoperiri portugheze din secolul al XVI-lea,

"Cuvânt către crocodili" (2004) - despre pregătirea unei lovituri a "nostalgicilor" regimului fascist de dinaintea Revoluţiei Garoafelor din 1975, văzută prin prisma a patru femei, partenere ale teroriştilor,

"Manualul inchizitorilor" (2005) - o relatare a vieţii "postrevoluţionare" a unui fost ministru al regimului salazarist,

"Bună seara lucrurilor de pe-aici" (2006) vorbeşte depre Angola postcolonială, unde agenţi secreţi portughezi şi americani îşi dispută monopolul asupra traficului cu diamante.

În afară de romane, scriitorul a publicat şi trei volume de cronici, reunind textele care i-au apărut periodic în reviste portugheze şi care au fost reluate în Spania şi în alte ţări (unele apărând şi în limba română, cu precădere în revista România literară): "Carte de cronici" (1998), "A doua carte de cronici" (2002), "A treia carte de cronici" (2006).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici