- Home
- Cultură-Media
- MADRID, (05.06.2013, 17:38)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul Antonio Muñoz Molina, recompensat cu premiul "Prinţul Asturiei" pentru Litere pe 2013
Scriitorul spaniol Antonio Muñoz Molina, autorul unor romane precum "Plenilunio", distins cu premiul Fémina în 1988, "Iarna la Lisabona" şi "Sefarad", a primit miercuri premiul "Prinţul Asturiei" pentru Litere pe 2013.
Urmărește
157 afișări
Antonio Muñoz Molina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Romancierul spaniol povesteşte "episoade semnificative din viaţa ţării sale", a afirmat fundaţia care acordă această prestigioasă distincţie spaniolă. Juriul a salutat "condiţia sa de intelectual angajat în epoca sa".
Antonio Muñoz Molina a devenit astfel primul scriitor de limbă spaniolă care a fost ales pentru acest premiu, după anul 2000.
Născut în Ubeda, în Andaluzia, în 1956, Antonio Muñoz Molina, fostul director al Institutului Cervantes din New York şi membru al Academiei Regale din Spania din anul 1995, şi-a început cariera ca editorialist într-un cotidian local, Diario de Granada.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
A scris mai multe opere inspirate de istoria contemporană a Spaniei, precum "Beltenebros" (1989), despre viaţa de după războiul civil, "Los misterios de Madrid" (1992), care evocă ultimii ani ai tranziţiei post-franchiste, şi "La noche de los tiempos" (2009), despre eşecul celei de-A doua Republici spaniole, proclamată în 1931 şi desfiinţată de trupele franchiste în timpul Războiului Civil (1936-1939).
La începutul acestui an, Antonio Muñoz Molina s-a aflat în centrul unei polemici atunci când un grup de intelectuali, din care au făcut parte eseistul francez Stéphane Hessel, scriitorul britanic John Berger şi cineastul Ken Loach, l-au îndemnat să refuze invitaţia de a merge în Israel pentru a primi un premiu la Salonul de carte de la Ierusalim.
"Israelul este o ţară pluralistă, din câte ştiu, iar acolo există nu doar oameni foarte reacţionari şi integrişti, ci şi oameni progresişti, foarte critici faţă de ocuparea unor teritorii, oameni care în interiorul Israelului militează pentru o soluţie paşnică la acest conflict", a declarat scriitorul spaniol pentru cotidianul El Pais.
În 2012 premiul "Prinţului Asturiei" pentru Litere a revenit scriitorului american Philip Roth. Acest premiu a fost atribuit în 2011 cântăreţului şi compozitorului canadian Leonard Cohen, în 2010, scriitorului franco-libanez Amin Maalouf, iar în 2009, a revenit scriitorului albanez Ismail Kadare. Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa şi scriitorul german Gunter Grass figurează şi ei printre laureaţii ediţiilor precedente ale acestui premiu.
Fundaţia "Prinţul Asturiei", prezidată de prinţul moştenitor Felipe al Spaniei, decernează anual, începând din 1981, opt premii - "Comunicare şi umanitate", "Cercetări ştiinţifice şi tehnice", "Ştiinţe sociale", "Arte", "Litere", "Cooperare internaţională", "Sport" şi "Concordia" -, fiecare în valoare de 50.000 de euro, alături de câte o sculptură a artistului catalan Joan Miro.
În acest an, au fost deja acordate premiul "Prinţul Asturiei" pentru Cercetări ştiinţifice şi tehnice - descoperitorilor bosonului Higgs, fizicienii Peter Higgs şi François Englert şi Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN); pentru Arte - cineastului austriac Michael Haneke; pentru Ştiinţe Sociale - sociologului olandez Saskia Sassen; şi pentru Comunicare şi umanitate - fotografei americane Annie Leibovitz.
Aceste premii sunt înmânate oficial printr-o ceremonie organizată în luna octombrie în oraşul spaniol Oviedo.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Descoperitorii bosonului Higgs, laureaţii premiului "Prinţul Asturiei" pentru Ştiinţă pe 2013
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia