Scriitorul australian Richard Flanagan, câştigătorul Man Booker Prize 2014

Scriitorul australian Richard Flanagan a câştigat Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, pentru romanul său "The Narrow Road to the Deep North" (editura Chatto & Windus), potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului Scriitorul australian Richard Flanagan, câştigătorul Man Booker Prize 2014

Scriitorul australian Richard Flanagan, câştigătorul Man Booker Prize 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Volumul "The Narrow Road to the Deep North", de Richard Flanagan, spune povestea militarilor australieni care, prizonieri de război ai trupelor japoneze, au fost obligaţi să construiască o renumită cale ferată, cunoscută sub denumirea "Burma railway". Scriitorul, originar din Tasmania, a scris această carte pentru a-i aduce un omagiu tatălui său, care a supravieţuit acelei tragedii. Mii de alţi oameni au murit însă în timpul acelui proiect.

Cartea a fost premiată pentru "frumuseţea scrisului, umanitatea profund inteligentă, pasajele dureroase de o mare intensitate şi marele adevăr al celor care continuă să trăiască după un astfel de eveniment - când cei pe care îi iubesc şi camarazii au murit, când eşti tratat ca un erou, dar nu te simţi ca atare", a spus filosoful A.C. Grayling, preşedintele juriului, la gala care a avut loc marţi, la Londra.

Născut în 1961, Richard Miller Flanagan este considerat unul dintre cei mai buni scriitori australieni ai generaţiei sale, potrivit publicaţiei The Economist, fiind laureat al numeroase premii. Printre romanele pe care le-a scris se numără "Cartea cu peşti a lui Gould" şi "Teroristul necunoscut".

Pe lângă cariera de scriitor, Flanagan a scris şi regizat filme. În 1998, filmul său "Aplauze cu o singură mână/ The Sound of One Hand Clapping", ale cărui scenariu şi regie le semnează, a fost nominalizat la premiul Ursul de Aur, la Festivalul de la Berlin. De asemenea, a lucrat cu regizorul Baz Luhrmann la filmul din 2008 "Australia".

Acesta este al treilea scriitor australian care câştigă prestigioasa distincţie, înfiinţată în urmă cu 46 de ani şi care, în 2014, a inclus în premieră pe lista scurtă a nominalizărilor romancieri americani, după ce în anii trecuţi a inclus autori din alte state membre în Commonwealth, Irlanda şi Zimbabwe.

În afară de Flanagan, au mai fost premiaţi cu Man Booker australienii Thomas Kenneally ("Arca lui Schindler/ Schindler's Ark", 1982, care a stat la baza filmului "Lista lui Schindler") şi Peter Carey ("Oscar şi Lucinda/ Oscar & Lucinda", 1988, şi "The True History of the Kelly Gang", 2001).

Lista scurtă de anul acesta i-a mai inclus, pe lângă Flanagan, pe Howard Jacobson ("J"), Joshua Ferris ("To Rise Again a Decent Hour"), Karen Joy Fowler ("We Are All Completely Beside Ourselves"), Neel Mukherjee ("The Lives of Others") şi Ali Smith ("How To Be Both").

Cei şase finalişti primesc câte un cec de 2.500 de lire sterline (3.100 de euro).

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda şi în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline (63.000 de euro), dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

În 2013, Man Booker Prize a revenit scriitoarei neozeelandeze Eleanor Catton, pentru volumul "The Luminaries". La 28 ani, Eleanor Catton a devenit cea mai tânără scriitoare recompensată cu Man Booker Prize.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri, Hilary Mantel şi Thomas Keneally.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici