- Home
- Cultură-Media
- PRAGA, (24.10.2008, 11:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul ceh Arnost Lustig a primit premiul Kafka pe 2008
Romancierul ceh de origine evreiască Arnost Lustig, în vârstă de 81 de ani, a primit, joi, la Praga, prestigiosul premiu Kafka pe 2008.
Urmărește
28 afișări
Scriitorul ceh Arnost Lustig a primit premiul Kafka pe 2008
"Succesul este la fel de periculos ca şi eşecul, iar orice scriitor cu experienţă ştie acest lucru", a declarat Lustig, a cărui operă prolifică are ca teme principale cel de-al Doilea Război Mondial şi Holocaustul.
Încă de la primele lui romane, "Noaptea şi speranţa" (1957) şi "Diamantele nopţii" (1958), Lustig a preferat personajele simple, bătrâni şi copii, care, de obicei, se confruntă cu o situaţie extremă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Cele mai cunoscute romane ale sale sunt "Dita Saxova" (1962) şi "Rugă pentru Katerina Horovitzova" (1964), care au în centrul lor două personaje feminine.
Lustig s-a autoexilat în Statele Unite după înăbuşirea Primăverii de la Praga de către tancurile sovietice, dar a revenit cu regularitate în ţara lui natală după căderea comunismului, în 1989.
Pentru Arnost Lustig, "Kafka era un profet. Simţea că societatea era bolnavă, vedea ceea ce nu vedeau ceilalţi. Din acest motiv, cei de la putere, cei care aveau puterea în această lume, se temeau de el".
Născut la Praga, în 1883, şi decedat din cauza tuberculozei, în 1924, la Viena, Franz Kafka şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în capitala cehă, unde a şi scris, de altfel, romanele sale cele mai cunoscute: "Metamorfoza", "Procesul" şi "Castelul".
Printre câştigătorii din anii precedenţi ai prestigiosului premiu Kafka se numără francezul Yves Bonnefoy (2007), japonezul Haruki Murakami (2006) şi britanicul Harold Pinter (2005).
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe