Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat premiul Goncourt pe 2012

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 - cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său "Le Sermon sur la chute de Rome" (publicat la editura Actes Sud), a cărui acţiune are ca fundal violenta Corsică.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat premiul Goncourt pe 2012

Jérôme Ferrari (Imagine: Wikipedia)

Membrii juriului Goncourt au desemnat, din al doilea tur de scrutin, ca acest roman - o fabulă despre speranţe înşelate şi dezamăgire, care are în centru un bar dintr-o regiune muntoasă din Corsica - să câştige premiul Goncourt pe 2012.

Ceilalţi trei autori nominalizaţi au fost Joël Dicker - cu volumul "La vérité sur l'affaire Harry Quebert", Linda Lê - cu volumul "Lame de fond" şi Patrick Deville - cu volumul "Peste et Choléra".

Născut în 1968, la Paris, Jérôme Ferrari este profesor de filosofie şi consilier pedagogic la Liceul francez din Abu Dhabi din toamna acestui an, după ce a predat mulţi ani la Liceul internaţional din Alger şi la Liceul Fesch din Ajaccio.

Prin romanul ""Le Sermon sur la chute de Rome", Jérôme Ferrari îşi transportă cititorii în câteva peisaje spectaculoase din munţii corsicani, oferind astfel şansa acestei insule de a părăsi pentru o clipă rubrica "fapt divers" din ziare pentru a deveni pagini de literatură autentică.

Violenţa nu este absentă din opera sa. Un bătrân, Marcel Antonetti, s-a întors în sat pentru a se împăca cu eşecurile suferite. Spre surpriza generală, nepotul lui, Matthieu, renunţa la strălucite studii de filosofie pentru a devenit patronul unui bar din acel sat, pe care îl conduce împreună cu un prieten din copilărie.

Ambiţia lor este aceea de a transforma barul "în cel mai bun loc posibil". Începutul este promiţător, însă, în scurt timp, iadul se dezlănţuie. Câteva elemente clasice - alcool, sex, corupţie - sufocă afacerea. Totul se încheie într-o baie de sânge, aşa cum se întâmplă adeseori în Corsica, traumatizată şi în urmă cu câteva săptămâni de asasinarea unui avocat celebru, la Ajaccio.

Premiul Goncourt pe 2011 a revenit scriitorului francez Alexis Jenni, pentru romanul său de debut "intitulat "L'Art français de la guerre".

Juriul Goncourt, prezidat de Edmonde Charles-Roux, include zece membri, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este premiul Goncourt.

În 2012, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 25 octombrie scriitorului elveţian Joël Dicker, pentru volumul "La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert".

Luni, premiul Fémina pentru roman străin a fost acordat scriitoarei americane Julie Otsuka, pentru "Certaines n'avaient jamais vu la mer".

Marţi, premiul Médicis pentru roman străin pe 2012 a revenit scriitorului israelian Abraham B. Yehoshua, pentru volumul "Rétrospective".

Miercuri, Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, a câştigat premiul Renaudot pe 2012 cu volumul "Notre-Dame du Nil".

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 14 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici