- Home
- Cultură-Media
- IERUSALIM, (08.04.2012, 15:02)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel
Scriitorul Günter Grass a fost declarat persona non grata în Israel, duminică, după scandalul provocat de publicarea unui poem în care autorul german acuză Israelul că ameninţă pacea mondială prin arsenalul său atomic, informează AFP.
Urmărește
199 afișări
Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel
"Ministrul de Interne Elie Yishai l-a declarat pe Günter Grass persona non grata în Israel", se afirmă în comunicatul emis de biroul de presă al ministrului israelian.
"Poemul lui Günter Grass reprezintă o tentativă de a aţâţa flacăra urii contra statului Israel şi contra poporului israelian", spune ministrul israelian, în comunicatul emis la trei zile după ce guvernul ţării sale a afirmat că acest poem este "ruşinos" şi "demn de dispreţ".
"Dacă Günter Grass vrea să continue să îşi difuzeze operele deformate şi mincinoase, îl sfătuiesc să facă acest lucru în Iran, unde îşi va găsi un public care îl susţine", a adăugat ministrul Elie Yishai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Într-o scrisoare adresată "distinsului scriitor Günter Grass", viceministrul iranian al Culturii, Javad Shamaqdari, a ţinut să îi aducă autorului german un omagiu, sâmbătă, pentru faptul că "spune adevărul".
Intitulat "Ceea ce trebuie spus", poemul în proză semnat de Günter Grass, în vârstă de 84 de ani, publicat în ziarul german Süddeutsche Zeitung, denunţă politica statului israelian, prin care acesta ameninţă că va bombarda instalaţiile nucleare iraniene, afirmând că această politică este un proiect care ar putea duce la "eradicarea poporului iranian".
Ţările occidentale sunt îngrijorate de o posibilă dimensiune militară a programului nuclear iranian, condamnat prin şase rezoluţii emise de ONU, iar Israelul a ameninţat de mai multe ori în ultimele luni că va bombarda siturile nucleare iraniene, pentru a împiedica guvernul de la Teheran să fabrice arme atomice.
Conducătorii iranieni lansează cu regularitate apeluri publice prin care solicită dispariţia statului Israel, pe care îl consideră o "tumoare canceroasă" în Orientul Mijlociu.
În 2006, Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1999, a recunoscut că a făcut parte în tinereţe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deşi în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist.
Günter Grass a intrat şi în atenţia poliţiei secrete est-germane, Stasi, în 1961, când a scris o scrisoare deschisă în care contesta construcţia Zidului Berlinului, bariera de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană (RDG).
Poet, prozator, dramaturg, sculptor şi grafician, Günter Grass s-a născut la 16 octombrie 1927 la Danzig. Se afirmă ca prozator cu romanul care îl va consacra pe plan internaţional "Toba de tinichea" (1959), de factură picarescă, o radiografie a lumii şi satiră grotescă a epocii din perspectiva unui pitic toboşar. "Toba de tinichea" împreună cu "Pisica şi şoarecele" (1961) şi "Ani de câine" (1963) formează "trilogia Danzigului".
Activitatea sa literară a fost încununată de cele mai importante distincţii: Premiul Buchner (1965), Premiul Fontane (1968) şi Premiul Nobel pentru literatură (1999).
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe