Scriitorul italian Antonio Tabucchi a decedat la vârsta de 68 de ani

Scriitorul italian Antonio Tabucchi, considerat "cel mai european dintre autorii italieni", care a privilegiat adeseori în romanele sale poveştilor unor anti-eroi, a murit duminică, la Lisabona, la vârsta de 68 de ani.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului Scriitorul italian Antonio Tabucchi a decedat la vârsta de 68 de ani

Scriitorul italian Antonio Tabucchi a decedat la vârsta de 68 de ani (Imagine: Andreea Balaurea/Arhiva Mediafax Foto)

Antonio Tabucchi a murit din cauza complicaţiilor generate de "o maladie îndelungată", a precizat traducătorul operelor sale în limba franceză, Bernard Comment.

Născut în regiunea italiană Toscana, Antonio Tabucchi avea o a doua patrie: Portugalia. Tabucchi era traducător şi specialist în opera unuia dintre cei mai mari autori portughezi, poetul Fernando Pessoa.

Tabucchi era şi un scriitor angajat, cunoscut în Italia pentru opoziţia lui radicală faţă de fostul premier italian Silvio Berlusconi.

Unul dintre candidaţii permanenţi la premiul Nobel pentru literatură, Antonio Tabucchi adora poveştile scurte, pe care le consiera "o formă închisă, la fel ca un sonet", iar numeroasele sale romane, scrise într-un stil limpede, aveau ca subiecte personaje fără anvergură, ale căror destine erau complet busculate, în urma unor călătorii sau a întâlnirilor cu alte persoane.

"Oamenii care au adeseori îndoieli au oarecum o viaţă mai grea şi epuizantă, dar ei sunt vii (...) Nu-mi plac personajele ale căror vieţi sunt pline, satisfăcătoare", a explicat scriitorul italian, într-un interviu acordat publicaţiei Le Courrier de l'Unesco.

Cunoscutul prozator italian Antonio Tabucchi s-a născut în 1943 la Pisa, în regiunea Toscana. A fost profesor de literatură portugheză la universităţile din Bologna, Genova, Pisa şi Florenţa şi director al Institutului Italian de Cultura de la Lisabona (1987-1989).

Bogata sa creaţie narativă a debutat cu romanul istoric "Piaţa Italia" (1975) şi a continuat cu numeroase volume de povestiri şi romane, dintre care: "Mica navă" (1978), "Jocul reversului" (1981 şi 1988, ediţie adăugită), "Nocturna indiană" (1984, Premiul Medicis în 1987 pentru cel mai bun roman tradus în Franţa, ecranizat de Alain Corneau), "Mici echivocuri fără importanţă" (1985, Premiul Selezione Campiello), "Dialoguri întrerupte" (1988), "Un cufăr plin de lume" (1990), "Îngerul negru" (1991), "Recviem" (1992, scris în limba portugheză).

Ultimele sale romane sunt "Susţine Pereira" (1994, distins cu premiile Campiello, Viareggio-Repaci, Scanno, Premiul European Jean Monnet; filmul cu acelaşi nume l-a avut pe Marcello Mastroianni în rolul titular), "Capul pierdut al lui Damasceno Monteiro" (1997; Polirom, 2002), "Se face tot mai târziu" (2001; Polirom, 2003) şi "Tristano moare (2004; Polirom, 2009).

Antonio Tabucchi a mai fost distins cu Premiul PEN Clubului Italian, a devenit Cavaler al Artelor şi Literelor Franceze, iar în 1989, preşedintele Portugaliei i-a conferit ordinul "Do Infante Dom Henrique".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici