Scriitorul John Le Carre îşi donează arhiva unei biblioteci a Universităţii Oxford

John Le Carre, celebrul autor britanic de romane de spionaj, îşi donează arhiva literară, care include titluri precum "Prietenie absolută" sau "Omul nostru din Panama", bibliotecii Bodleian a Universităţii Oxford, informează Reuters.

Urmărește
8 afișări

Decizia scriitorului marchează o simbolică întoarcere acasă a spionului George Smiley, cel mai celebru personaj al lui Le Carre, care a fost parţial inspirat de viaţa pastorului Vivian Green.

Green a fost rector al Lincoln College din cadrul Universităţii Oxford, acolo unde autorul a studiat limbi străine, şi capelan la şcoala Sherborne când Le Carre era acolo. Ca şi creatorul său, şi George Smiley a studiat la Oxford.

"Sunt încântat că pot face asta", a declarat Le Carre, în vârstă de 79 de ani. "Oxford a fost casa spirituală a lui Smiley, aşa cum este şi a mea. Deşi am cel mai mare respect pentru universităţile americane, Bodleian este locul în care mă voi odihni fericit", a mai spus scriitorul.

Circa 85 de cutii pline cu volumele lui John Le Carre au fost deja livrate bibliotecii, unde sunt aşteptate şi mai multe materiale ale scriitorului. Arhiva lui Le Carre cuprinde mai multe versiuni ale operei scriitorului, prezentând evoluţia stilului acestuia, precum şi cea a personajelor sale.

Pentru a marca acest eveniment, librăria va prezenta o parte din manuscrisele lui Le Carre pe 3 martie, când este celebrată Ziua Mondială a Cărţii.

John Le Carre, pe adevăratul său nume David Cornwell, s-a născut în 1931, în Poole, Dorset. A urmat cursurile universităţilor din Berna şi Oxford, a predat la Eton şi a lucrat cinci ani, între 1959 -1964, pentru British Foreign Service, mai întâi ca secretar 2 la Ambasada Marii Britanii de la Bonn şi apoi drept consul pe probleme de politică în Hamburg. În 1961 a început să scrie romane sub pseudonimul care l-a consacrat. Cea de-a treia carte a sa, "Spionul care a ieşit din joc" ("The Spy who Came in from the Cold"), i-a asigurat o reputaţie internaţională. Printre cele mai celebre cărţi ale sale se numără "Omul nostru din Panama", "Cârtiţa", "Premiantul" şi "Un spion desăvârşit". Multe dintre volumele sale au fost ecranizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici