- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.10.2010, 12:33)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul Mircea Ghiţulescu a murit
Scriitorul Mircea Ghiţulescu a murit, duminică, la vârsta de 65 de ani, anunţă Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti.
Urmărește
362 afișări
Scriitorul Mircea Ghiţulescu a murit (Imagine: George Filip/Mediafax Foto)
Mircea Ghiţulescu s-a născut pe 14 august 1945, în comuna Cuca, judeţul Argeş. El a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (1964 - 1969). În perioada studenţiei şi după aceea a făcut parte din grupul literar din jurul revistei Echinox. A obţinut doctoratul în estetica teatrului cu teza "Direcţii estetice în comedia contemporană", la Universitatea Naţională de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti în 1995.
A fost profesor de limba şi literatura română la Liceul din Întorsura Buzăului, Covasna (1969 - 1970), ziarist la Cuvântul liber din Sfântu Gheorghe (1970), din nou profesor la Liceul din comuna Iara, Cluj (1970 - 1972), inspector al teatrelor la Comitetul de cultură al judeţului Cluj (1972 - 1978), director al Teatrului de Păpuşi din Cluj Napoca (1978 - 1980 şi 1991), redactor la revista Steaua din Cluj Napoca (1985 - 1989), director al Direcţiei teatrelor din Ministerul Culturii (1990 - 1992), director artistic al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca (1992 - 1993), consilier al Directorului general al Televiziunii Romane (1993 - 1994), secretar al Uniunii Scriitorilor din România (2000 - 2005). A fost director fondator al revistei Drama din 2001.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Mircea Ghiţulescu a debutat în revista Echinox, în 1969, cu piesa de teatru într-un act "Strada teilor", şi editorial cu volumul de povestiri "Oraşul fără somn" (Editura Dacia, 1978). Au urmat volumele "Alecsandri şi dublul său" - eseuri, Editura Albatros, 1980; "Omul de nisip" - roman, Dacia, 1982 (Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj); "O panoramă a literaturii dramatice române contemporane"- Albatros, 1984; "Oglinda lui Narcis" - roman, Dacia, 1986; "Wiener Walzer" - roman, Albatros, 1999 (Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti). Opera sa capitală este "Istoria literaturii dramatice române contemporane" (1900 - 2000) - Ed. Albatros, 2000. Pentru aceasta a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România, premiul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru-AICT, premiul Ministerului Culturii, premiul "I. L. Caragiale" al Academiei Române.
A mai publicat "Cartea cu artişti. Teatrul românesc contemporan"- 2004 (premiul Uniunii Scriitorilor din România). A publicat numeroase studii, eseuri, antologii şi un număr imens de cronici teatrale şi literare în cele mai importante publicaţii de cultură, a condus jurii de festivaluri teatrale în ţară şi în străinătate. A organizat festivaluri de teatru şi "Clubul dramaturgilor", manifestare esenţială pentru dramaturgia contemporană.
Pe parcursul unei cariere de scriitor şi cronicar teatral de peste 40 de ani, Mircea Ghiţulescu a fost un neobosit susţinător al valorilor literare şi teatrale, al dramatrurgiei naţionale. S-a bucurat de aprecierea şi prietenia confraţilor, a regizorilor şi actorilor, a străbătut ţara şi lumea în căutarea teatrului de calitate, scriind despre el cu înaltă competenţă şi dăruire. Pentru activitatea sa exemplară a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer.
"Prin dispariţia lui Mircea Ghiţulescu, literatura română, teatrul românesc şi lumea noastră literară suferă o grea, ireparabilă pierdere", anunţă Uniunea Scriitorilor.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36