- Home
- Cultură-Media
- ISTANBUL, (06.06.2013, 15:04)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel, denunţă atitudinea "tot mai autoritată şi represivă" a guvernului turc
Scriitorul turc Orhan Pamuk, recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2006, a denunţat atitudinea "represivă" a guvernului islamo-conservator turc şi a adus un omagiu compatrioţilor săi protestatari, într-un text publicat miercuri în cotidianul Hürriyet.
Urmărește
652 afișări
Orhan Pamuk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Reamintind că mişcarea contestatară care zguduie Turcia de şapte zile a început de la o acţiune de apărare a arborilor dintr-un parc din centrul Istanbulului, ameninţaţi de un proiect imobiliar al guvernului, Orhan Pamuk a condamnat atitudinea cabinetului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan.
"Să doreşti să realizezi aceste schimbări mari care privesc un loc istoric şi parcul din acel loc, care au generat amintiri plăcute pentru milioane de persoane, fără să ceri părerea locuitorilor din Istanbul, şi să încerci să tai în mare grabă acei arbori reprezintă o mare eroare a guvernului Erdogan", a declarat celebrul scriitor într-un text publicat pe site-ul cotidianului Hürriyet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
"Această politică insensibilă ţine fără niciun dubiu de atitudinea tot mai autoritară şi represivă a guvernului", a adăugat Orhan Pamuk.
Autor al mai multor romane despre Istanbul, scriitorul a adus un omagiu luptei duse de protestarii din Istanbul: "Când văd că ei nu renunţă uşor la amintirile lor, asta îmi dă încredere şi speranţă în viitor".
Într-un alt interviu, publicat pe site-ul newyorker.com, scriitorul turc vorbeşte despre protestul inedit al propriei sale familii, în anul 1957.
"În volumul meu de memorii, intitulat «Istanbul», am scris despre familia mea care locuia într-un bloc de apartamente în cartierul Nişantaşi. În faţa clădirii se afla un castan vechi de 50 de ani care, din fericire, se află şi astăzi acolo. În 1957, municipalitatea a decis să taie castanul pentru a lărgi strada. Birocraţii îngâmfaţi şi guvernanţii autoritari au ignorat opoziţia celor din cartier. Atunci când a venit vremea să taie castanul, familia noastră a decis să îşi petreacă toată ziua şi toată noaptea în stradă, păzindu-l cu rândul. În acest fel, am reuşit să apărăm nu doar copacul, ci am creat şi o amintire colectivă, de care întreaga familie vorbeşte şi acum cu plăcere şi care ne apropie de fiecare dată. Astăzi, piaţa Taksim reprezintă acel castan pentru Istanbul. Am trăit în Istanbul 60 de ani şi nu îmi imaginez că există un singur locuitor al acestui oraş care să nu aibă cel puţin o amintire legată de Piaţa Taksim", a relatat scriitorul turc.
Orhan Pamuk, în vârstă de 60 de ani, este unul dintre foarte puţinii intelectuali turci care au recunoscut public, în 2005, genocidul armean. El a fost de mai multe ori anchetat de justiţia din ţara lui şi apoi ameninţat cu moartea de extremişti. Scriitorul a criticat totodată tratamentul la care este supusă minoritatea kurdă de guvernul de la Ankara.
Orhan Pamuk este scriitorul turc ale cărui opere sunt cele mai vândute în lume, fiind traduse în peste 60 de limbi străine. În 2006, el a devenit, totodată, primul scriitor turc recompensat cu premiul Nobel pentru literatură.
Multe dintre romanele sale au devenit "clasice": "Casa tăcerii", "Mă numesc Roşu", "Fortăreaţa albă", "Cartea neagră", "Viaţa cea neagră", "Zăpada" - recompensat cu premiul Médicis pentru cel mai bun roman străin pe 2005 -, "Muzeul Inocenţei".
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru