Scriitorul şi jurnalistul August Strindberg, omagiat de UNITER

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a iniţiat un amplu program dedicat dramaturgului, scriitorului, jurnalistului şi pictorului suedez August Strindberg, pentru a marca 100 de ani de la moartea acestuia, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Scriitorul şi jurnalistul August Strindberg, omagiat de UNITER

Scriitorul şi jurnalistul August Strindberg, omagiat de UNITER (Imagine: Shutterstock)

Anul 2012 marchează în întreaga lume centenarul Strindberg, prilej cu care UNITER îi dedică acestuia un amplu program, incluzând o conferinţă internaţională, un workshop condus de Cătălina Buzoianu, un spectacol-lectură propus de Ana Boariu, exerciţii de clasă la UNATC, totul pentru a însoţi lansarea a cinci volume de teatru, în traducerea lui Carmen Vioreanu.

August Strindberg, a cărui operă traversează stiluri diferite şi care a contribuit la înnoirea formelor de expresie teatrală, este prea puţin cunoscut publicului din România, motivul fiind numărul redus al traducerilor din opera sa. Acesta a fost principalul motiv pentru care, în 2011, a fost lansat proiectul dedicat lui Strindberg, prin traducerea ultimului său text dramatic, "Marele Drum".

În anul 2012, anul centenarului omului de cultură, se desfăşoară proiectul "August Strindberg – un veac de (re)lectură", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect a cărui structură arborescentă sperăm să contribuie la o mai bună cunoaştere a operei dramatice a scriitorului suedez.

Cu ocazia aceasta au fost editate, tipărite şi vor fi lansate cele cinci volume "Teatru / August Strindberg", care cuprind traducerea unei serii de 12 piese de teatru din creaţia dramatică a autorului, piese care, până acum, nu au mai fost traduse şi publicate în limba română.

August Strindberg s-a născut pe 22 ianuarie 1849 şi a fost dramaturg, scriitor, jurnalist, fotograf şi pictor suedez. Teatrul său, prin originalitatea personajelor, a constituit o influenţă importantă în literatura universală a secolului al XX-lea. În prefaţa piesei de teatru "Domnişoara Iulia", Strindberg îşi prezintă "sufletele" (personajele) ca fiind "conglomerate, făcute din stadii trecute sau prezente ale civilizaţiei, fragmente de umanitate, haine de duminică peticite, toate strânse la un loc, aşa cum este fiinţa umană".

Strindberg a murit pe 14 mai 1912, la puţin timp după ce, cu ocazia aniversării a 63 de ani de viaţă, fusese celebrat peste tot în Suedia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici