- Home
- Cultură-Media
- BUDAPESTA, (14.07.2016, 22:14)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul ungar Péter Esterházy a murit la vârsta de 66 de ani
Péter Esterházy, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani din Ungaria, a murit, joi, la vârsa de 66 de ani, în urma unui cancer la pancreas, potrivit anunţului familiei scriitorului, informează The New York Times.
Urmărește
269 afișări
Scriitorul ungar Péter Esterházy a murit la vârsta de 66 de ani
Esterházy, care aunţase anul trecut că are cancer la pancreas, s-a stins din viaţă, joi, a anunţat familia acestuia prin intermediul Editurii Magveto.
Cea mai cunoscută carte a lui Esterházy este "Harmonia caelestis"(2000), o relatare semi-autobiografică a istoriei familiei sale cu rădăcini aristocrate. Cu o acţiune plastă în momente-cheie şi întâmplări din istoria Europei şi a Ungariei, cartea este o cronică a declinului civilizaţiei occidentale.
Péter Esterházy s-a născut în Budapesta pe 14 aprilie, 1950.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
După ce comuniştii au preluat puterea în 1948, familia Esterházy a fost deposedată de bunuri şi proprietăţi şi deportată, în 1951, într-un sat obscur, unde a trăit în condiţii mizere. Ca majoritatea aristocraţilor din Ungaria, părinţii săi puteau părăsi ţară în timpul revoluţiei din 1956, dar au rămas, cu cei patru copii, la Budapesta.
Péter Esterházya urmat o şcoală postliceală de religie – una dintre puţinele şcoli ecleziastice care nu au fost închise. În 1969–1974 a studiat matematică la Universitatea „Eotvos Lorand“ din Budapesta. Între 1974–1978 a lucrat că administrator de sistem la Departamentul de Procesare a Datelor din cadrul Ministerului Industriilor, apoi s-a dedicat în întregime literaturii, trăind că scriitor independent. Primele sale scrieri de literatură au fost publicate în reviste de literatură în 1974.
Cărţile sale au fost traduse în douăzeci de limbi şi au obţinut un număr impresionant de premii, printre care Premiul Naţional al Austriei pentru Literatură Europeană (1999), Premiul Literaturii Maghiare (2001), Premiul Herder (2002).
Esterházy a fost foarte popular în Gemrnia şi a primit Premiul Kossuth, cea mai înaltă distincţie culturală, în anul 1996.
În urma lui Péter Esterházy au rămas soţia sa, Margit şi patru copii.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:12
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
-
astăzi, 11:00