Scurtmetraje româneşti şi internaţionale semnate de noile speranţe se întrec la Timishort 2018

Scurtmetraje româneşti şi internaţionale, printre care se numără producţii semnate de noile speranţe ale genului, se întrec la a zecea ediţie a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, care va avea loc în perioada 3-7 octombrie, la Timişoara, arată un comunicat.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Scurtmetraje româneşti şi internaţionale semnate de noile speranţe se întrec la Timishort 2018

Scurtmetraje româneşti şi internaţionale semnate de noile speranţe se întrec la Timishort 2018

Peste 70 de scurtmetraje vor rula în cele cinci zile de festival, distribuite în proiecţii ale celor opt secţiuni, jumătate dintre acestea fiind competiţionale. Manifestarea include o competiţie internaţională, una naţională, una dedicată filmelor experimentale (Videorama) şi una de scurtmetraje pentru copii (Timikids).

Competiţia internatională aduce la Timişoara 19 de scurtmetraje din toate colţurile lumii, majoritatea în premieră în România. Peliculele selectate oferă o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial şi dă timişorenilor şansa unică de a privi spre cinematografia unor ţări şi regiuni precum Brazilia, Vietnam, Belgia, Franţa, Bulgaria, Spania, Olanda, Egipt, dar şi Kârgâzstan, Rwanda şi Cecenia.

"Cea mai mare parte a cineaştilor ale căror filme am ales să le aducem anul acesta la Timishort sunt din categoria «tinere speranţe», regizori ale căror scurtmetraje au confirmat şi care se pregătesc de primul lor lungmetraj. Farmecul scurtmetrajelor este acela că poţi paria pe cei ce vor fi mâine marii regizori. Iar Timişoara are şansa de a le vedea filmele înaintea tuturor", spune Massimiliano Nardulli, selecţionerul Timishort.

Una dintre cele mai promiţătoare regizoare din tânăra generaţie, Meerim Dogdurbekova are doar 24 de ani şi va prezenta la Timishort pelicula "Bakyt", o poveste despre legătura care se stabileşte între un cal şi un băiat de 10 ani. Tot o tânără speranţă este şi francezul regizorul Sebastien Carfora, care va prezenta la Timishort al treilea lui film, un scurtmetraj suprarealist, "Dans l’armoire", povestea lui Franck, un om care a pierdut totul şi trăieşte pe stradă. O metaforă despre o lume în care aparenţa e mai importantă decât ce e înăuntru. Din Macedonia, tânăra cineastă Dina Duma va prezenta la Timishort "They Come from the Center of the World", cel mai recent scurtmetraj al ei, care a avut premiera modială la Festival du Nouveau Cinéma din Montréal. Dina a participat la programul Berlinale Talents în 2016. În prezent, dezvoltă lungmetrajul ei de debut, "Soră", care a câştigat premiul CoCo-Post Pitch, în cadrul platformei de cooperare Connecting Cottbus (CoCo) din 2016.

Scurtmetrajele internaţionale vor concura pentru trofeul Timishort pentru cel mai bun film şi pot fi vizionate pe 4 octombrie, de la orele 16.00 şi 20.00, la Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara, şi pe 6 octombrie, de la orele 16.00 şi 18.00, la Sala Capitol a Filarmonicii "Banatul".

În competiţia naţională au fost selectate anul acesta zece scurtmetraje. Producţiile sunt semnate de regizori precum Vlad Dâmboviceanu, Vera Surăţel, Serghei Chiviriga, Adina Dulcu şi Sarra Tsorakidis. Adina Dulcu revine în competiţia Timishort la doi ani de la debut, cu noul ei scurtmetraj, "Insula".

Din competiţia TIFF 2018 vin la Timişoara "Bestia" (regizat de Andreea Lăcătuş), povestea unor poliţişti dintr-un oraş de munte ce trebuie să găsească bestia care umblă liberă pe străzi, "Iedera", de Sarra Tsorakidis, o poveste despre prietenie şi secrete, şi "Linişte", de Alex Iureş, povestea a doi fraţi care nu s-au mai văzut de mult timp şi se întâlnesc să stabilească detaliile înmormântării mamei lor.

Scurtmetrajele româneşti pot fi vizionate pe 4 octombrie, de la orele 14.00 şi ora 18.00, şi pe 5 octombrie, de la orele 16.00 şi 18.00, la Casa Artelor.

Lista completă a scurtmetrajelor competiţiilor Timishort 2018 este disponibilă pe site-ul timishort.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici