Scurtmetrajele "Colivia" şi "Căutare", premiate la Festivalul de la Huesca, Spania

"Colivia", de Adrian Sitaru, a primit premiul Danzante pentru cel mai bun scurtmetraj străin, iar "Căutare", de Ionuţ Piţurescu, a obţinut menţiunea specială a juriului, la Festivalul Internaţional de Film de la Huesca, Spania, informează un comunicat al Institutului Cultural Român.

Urmărește
5 afișări

Premiul Danzante obţinut de filmul lui Adrian Sitaru este cel mai important trofeu al secţiunii de scurtmetraje de ficţiune internaţionale şi este oferit de o importantă bancă spaniolă, având o valoare de 10.000 de euro. Juriul care i-a acordat premiul peliculei din România a fost compus din Yolanda García Serrano, Joao Garçao Borges şi Jan Speckenbach.

Menţiunea specială primită de Ionuţ Piţurescu a fost acordată în cadrul secţiunii de scurtmetraje documentare internaţionale, de un juriu format din Hervé Le Phuez, Lucia Moctezuma şi Mercedes Álvarez.

Filmul lui Adrian Sitaru a mai câştigat anul trecut două premii importante în Spania, la Festivalul Seminci de la Valladolid şi la Alcine din Alcala de Henares, iar filmul semnat de Ionuţ Piţurescu, a cărui participare la Huesca a fost susţinută de Institutul Cultural Român din Madrid, a mai fost premiat la Cannes, cu premiul SFR (La Société des Réalisateurs de Films) pentru scurtmetraj în secţiunea "Quinzaine des Realisateurs" în 2010.

La cea de-a 39-a ediţie a Festivalului de Film de la Huesca (3 - 11 iunie) au participat pelicule din Polonia, Franţa, Germania, Elveţia, Turcia, Olanda, Africa de Sud, Marea Britanie, Suedia.

Premiile Danzante, cele mai importante din festival, sunt în număr de patru, câte unul pentru fiecare secţiune.

Scurtmetrajul "Colivia" spune povestea lui Alex, care aduce acasă un porumbel bolnav. În loc să se opună, tatăl încearcă să vindece pasărea, pentru a-şi îmbunătăţi relaţia cu fiul său.

Scurtmetrajul documentar "Căutare" prezintă doi dogari nomazi cu un ritm de viaţă aparte, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai este nevoie, într-o lume a plasticului şi reciclării. Fără bunuri împovărătoare, nici măcar un ceas, ei îşi găsesc timp să caute sensuri sau lipsa lor. În această existenţă marginală, care l-ar entuziasma pe Zola, prietenia lor pare a rezista într-o zonă atemporală. Documentarul este produs de Aristoteles Workshop, un atelier anual de film documentar în care nume celebre ale filmului european îndrumă 16 tineri din Europa de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici