- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.04.2014, 10:49)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scurtmetrajul "Leagănul meşterului de sicrie", de Elmar Imanov, a câştigat trofeul NexT 2014
Scurtmetrajul "Leagănul meşterului de sicrie", de Elmar Imanov, o coproducţie Azerbaidjan/Germania, a câştigat trofeul NexT 2014, în timp ce "Colecţia de arome", de Igor Cobileanski, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc, la gala festivalului, care a avut loc luni seară.
Urmărește
125 afișări
Scurtmetrajul "Leagănul meşterului de sicrie", de Elmar Imanov, a câştigat trofeul NexT 2014
Gala, care a avut loc la Cinema Studio din Bucureşti, a fost prezentată de Ada Solomon, directorul Festivalului Internaţional de Film NexT, şi de Yvonne Irimescu, coordonatoarea evenimentului cinematografic.
Trofeele de anul acesta din competiţia internaţională au fost disputate de 26 de pelicule din 22 de ţări. Coselecţionerii Irina Trocan şi Andrei Rus au ales dintre cele peste 1.000 de filme înscrise în festival câteva dintre cele mai provocatoare scurtmetraje recente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Unul dintre membrii juriului de anul acesta a fost renumitul cineast britanic Peter Webber, regizorul unor filme ca "Fata cu cercel de perlă/ Girl with a Pearl Earring", cu Scarlett Johansson şi Colin Firth, nominalizat la trei premii Oscar şi zece premii BAFTA, şi "Hannibal: În spatele măştii/ Hannibal Rising". Alături de el, au jurizat competiţia internaţională, dar şi pe cea românească Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecţie al Berlinale CoProduction Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente şi Proiecte internaţionale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ştefănescu (România, coregraf, manager cultural) şi Vlaicu Golcea (România, muzician).
Astfel, la gala de luni seară, trofeul NexT a fost câştigat de scurtmetrajul "Leagănul meşterului de sicrie/ The Swing of the Coffin Maker", de Elmar Imanov, "o poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Şi un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate şi intimitate", potrivit juriului. Trofeul NexT constă în suma de 2.000 de euro, oferită de ArCuB, şi servicii digitale de laborator (postproducţie) în valoare de 2.000 de euro, din partea CineLab România.
De asemenea, acest scurtmetraj şi-a adjudecat premiul publicului pentru film străin, în valoare de 500 de euro, sumă oferită de ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
"Leagănul meşterului de sicrie" este povestea unui tată care trăieşte împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal şi mişcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.
Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, în valoare de 1.000 de euro, bani oferiţi de ArCuB, a fost câştigat de filmul "Tin & Tina", de Rubin Stein (Spania), pentru "un control foarte convingător asupra mediului. Folosirea îndrăzneaţă a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic".
Al treilea mare premiu al festivalului, trofeul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră, constând în 1.000 de euro oferiţi de ArCuB, i-a fost acordat lui Eduardo Williams, pentru "Sunetul stelelor m-a uluit/ El ruido de las estrellas me aturde" (Argentina), "pentru felul în care evocă atmosfera şi pentru folosirea inovatoare şi experimentală a sunetului".
Totodată, o menţiune specială i-a fost oferită filmului "Dezbracă-mă/ Undress Me", de Victor Lindgren, din Suedia, "pentru tratarea realistă şi plină de sensibilitate a unui subiect dificil".
"Colecţia de arome", de Igor Cobileanski, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc. Potrivit juriului, pelicula este "o gură de realitate, o viziune singulară a unei lumi care s-ar putea să nu fie atât de bine cunoscută în afara regiunii sale, dar care ne poartă cu siguranţă acolo". Premiul valorează 1.000 de euro şi a fost oferit de HBO România.
Regizorul Adrian Sitaru a obţinut menţiunea specială pentru un film din competiţia naţională, cu pelicula "Excursie", "pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu".
Premiul publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din competiţia naţională şi constând în suma de 500 de euro, oferită de ArCuB, precum şi în servicii de postproducţie în valoare de 3.500 de euro, oferite de Abis Studio, a fost câştigat de "Mâine, Bach...", în regia lui Mihnea Andrei Ciorică.
Câştigătorul concursului The Pitch şi al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV şi Romtelecom este proiectul "4 and ½ Senses", de Raluca Răcean-Gorgos şi Ion Aramă. "O poveste emoţionantă care va implica multe provocări pentru a fi realizată. O prezentare convingătoare a proiectului, coerentă, care a îmbinat perfect latura emoţională cu cea tehnică şi de execuţie. Aşteptăm cu nerăbdare să îl vedem finalizat şi proiectat aici, la NexT", a transmis juriul. Acelaşi proiect a primit o menţiune specială la NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării.
Unul dintre proiectele selecţionate la The Pitch a fost distins cu premiul Best Live Pitch, pentru cea mai bună prezentare din cadrul NexT Short Film Market, un eveniment organizat de NexT şi Institutul Cultural Român: "Say My Name", de Eui Jeong Hong. Premiul constă în suma de 500 de euro oferită de Societatea Culturală NexT, servicii de corecţie de culoare şi un DCP master oferite de Abis Studio Romania, precum şi servicii de postproducţie a sunetului, în valoare de 1.000 de euro, oferite de compania I Hear Voices (Grecia).
Totodată, anul acesta, din juriul Emile Cantillon al Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur va face parte Oana Ghera, autoarea celei mai bune cronici în limba franceză a filmului "Poziţia copilului" înscrise în concurs.
La sfârşitul galei NexT, Ada Solomon, directorul evenimentului, a declarat pentru MEDIAFAX: "Toată această experienţă a fost un câştig mare pentru participanţi, pentru că au avut ocazia să se întâlnească cu producători străini, să vadă cum se pune problema, cum se discută, nu mă aştept să iasă, nu aş fi nici surprinsă dacă ar ieşi o parte din filmele acestea realizate în coproducţie".
După ediţia a opta a NexT a rămas, în opinia Adei Solomon, "o cantitate de energie bună cu care te încarci când vii în contact cu atâta prospeţime şi cu atâta creativitate". "Chiar la nivel personal, egoist, nu îmi este ruşine să spun că întineresc de fiecare dată când se întâmplă NexT, pentru că vezi atât de mulţi oameni care îşi argumentează visele, care ştiu despre ce vorbesc şi avansează, îţi dă curaj să mergi mai departe. (...) Pe de altă parte, că vorbeşti aceeaşi limbă cu ei şi înseamnă că nu ai îmbătrânit şi viziunea ta nu s-a prăfuit e iarăşi un lucru extrem de important şi mai departe rămân ideile care au fost generate de întâlnirile la NexT 8 şi care vor fi concretizate pentru NexT 9", a mai spus Ada Solomon.
Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediţie a avut loc între 3 şi 7 aprilie, în Bucureşti, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Club Control, J'ai Bistrot, Club Spice, Ceainăria Cărtureşti, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe