Se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Isaac Asimov, autorul care a schimbat ştiinţa şi literatura de ficţiune

Joi, 2 ianuarie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Isaac Asimov, prolific scriitor american de origine evreiască născut în Rusia, cunoscut mai ales pentru lucrările sale literare ştiinţifico-fantastice, cea mai faimoasă dintre ele fiind seria "Fundaţia".

Urmărește
2091 afișări
Imaginea articolului Se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Isaac Asimov, autorul care a schimbat ştiinţa şi literatura de ficţiune

Se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Isaac Asimov, autorul care a schimbat ştiinţa şi literatura de ficţiune

Isaac Asimov, unul dintre cei mai mari scriitori de science fiction ai secolului XX, a ajuns pe pământ american ca imigrant. Tatăl său a înţeles cum ar fi fost viaţa familiei sale după Revoluţia Bolşevică şi a decis că America va fi un loc mai bun pentru creşterea şi educarea copiilor săi.

"În 1922, după ce sora mea, Marcia, s-a născut, tatăl meu a decis să emigrăm în Statele Unite", a scris Isaac Asimov în autobiografia sa. "Mama mea avea un frate care locuia în New York şi care a fost dispus să ne ajute. Tatăl meu a venit în Statele Unite în speranţa unei vieţi mai bune pentru copiii săi, iar acest lucru i-a reuşit cu siguranţă. A trăit să vadă un fiu scriitor de succes, un alt fiu jurnalist de succes şi o fiică măritată şi fericită. Totuşi, aceste lucruri au însemnat mari sacrificii pentru el", a mai scris Asimov, explicând: "în Rusia, tatăl meu era un negustor respectabil, pe când în Statele Unite nu ştia nici măcar un cuvânt în engleză şi a trebuit să ia totul de la capăt".

Isaac Asimov, pe atunci în vârstă de 12 ani, a început să scrie poveşti şi să le citească prietenilor săi. La 18 ani, a citit revista Astounding Science Fiction şi a scris o poveste SF pe care visa să o publice. Tatăl său l-a convins să îi prezinte personal povestea faimosului redactor al revistei, John Campbell.

Primele şase poveşti i-au fost respinse, dar tânărul Isaac a continuat să scrie şi, patru luni mai târziu, a reuşit să vândă prima sa poveste către o altă publicaţie. Apoi, a vândut încă două, inclusiv una care a fost publicată în Astounding Science Fiction.

Asimov a obţinut un doctorat în chimie la Universitatea din Columbia în 1948. Până în 1950, a fost profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din Boston, iar apoi s-a dedicat exclusiv scrisului. Până în 1969 a reuşit să publice nu mai puţin de 100 de cărţi. Până la sfârşitul carierei sale, a scris şi a publicat peste 500 de cărţi, romane de ficţiune, dar şi de non-ficţiune şi colecţii de poveşti scurte.

În 1977, a fondat revista Science Fiction Asimov. Voia ca publicaţia să le ofere noilor scriitori aceeaşi şansă pe care o primise când a fost publicat în adolescenţă. A scris cărţi despre Shakespeare, despre Biblie, istoria americană, istoria mondială, istoria matematicii, istoria chimiei şi cărţi despre diverse ramuri ale matematicii şi ştiinţei, inclusiv multe cărţi despre astronomie.

A scris mai multe romane şi nuvele care explorează interacţiunea dintre umanitate şi roboţi, poveşti care au redevenit populare odată cu apariţia inteligenţei artificiale.

"Eu, Robotul / I, Robot", o colecţie de nuvele publicată în 1950, este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Asimov şi stă la baza filmului cu acelaşi titlu în care a jucat Will Smith.

Seria "Fundaţia" prezice că viitorul va folosi o combinaţie de sociologie şi matematică, adică "algoritmii", cei care stau la baza inteligenţei artificiale.

Romanele lui Isaac Asimov au influenţat filme legendare ale genului SF ca "Războiul Stelelor/ Star Wars" şi "Ghidul Autostopistului Galactic/ The Hitchhiker's Guide to the Galaxy".

Asimov a primit numeroase distincţii pentru scrierile sale, inclusiv titlul de Mare Maestru acordat de Uniunea Scriitorilor de Ficţiune din America.

Isaac Asimov a murit pe 6 aprilie 1992, după ce a fost infectat cu HIV printr-o transfuzie de sânge în timpul unei operaţii pe inimă, în 1983. Informaţia a fost făcută publică la zece ani de la moartea sa, în volumul biografic "A fost o viaţă bună" scris de soţia autorului, Janet Asimov.

Asteroidul 5020 Asimov este numit în onoarea sa, la fel şi un crater de pe Marte şi patru premii literare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici