Se împlinesc 25 de ani de navigare pe Internet. La mulţi ani, WWW!

În urmă cu 25 de ani, pe 23 august, 1991, publicul larg a avut acces pentru prima oară la World Wide Web, proiectat şi lansat de programatorul englez Tim Berners-Lee, la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), în Elveţia.

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului Se împlinesc 25 de ani de navigare pe Internet. La mulţi ani, WWW!

Se împlinesc 25 de ani de navigare pe Internet. La mulţi ani, WWW!

Potrivit cnet.com, Internetul şi World Wide Web nu sunt interşanjabile. Internetul a fost prima oară conectat în 1969 şi se referă la reţeaua care transmite informaţia între noduri. World Wide Web se referă la spaţiul acestei reţele, unde informaţia, precum paginile web şi documentele, sunt stocate. World Wide Web ar fi neuronii, iar internetul sinapsele.

În 1980, Berner-Lee a creat o bază de date personală cu oameni şi modele de software la CERN. Aici el a desfăşurat utilizarea de hypertext, unde fiecare pagină este conectată de o altă pagină, deja existentă. În următorul deceniu, avea să meargă şi mai departe, iar în 1989 a propus ideea unui "sistem universal informaţional conectat" pentru a ajuta fizicienii să colaboreze, combinând internetul cu hypertextul.

În 1990, a construit HyperText Transfer Protocol, cunoscut ca HTTP; HyperText Markup Language (HTML); Uniform Resource Identifier (sau URL); primul web browser, primul server şi primele pagini web.

Prima pagină web, care poate fi găsită online la URL-ul original, a putut fi accesată începând cu 6 august, 1991. La acea vreme, era disponibilă doar utilizatorilor din cadrul CERN şi era o pagină scurtă care explica ce înseamnă de fapt World Wide Web.

Pe 23 august, 1991, noi utilizatori, nu din cadrul CERN, au fost invitaţi să se alăture pe pagina de web, marcând oficial aniversarea Zilei Internetului.

"Decizia de a face web-ul un sistem deschis a fost necesară, pentru a-l face universal. Nu poţi propune ca ceva să fie un spaţiu universal şi să îl deţii sub control", a explicat Berners-Lee.

Inventatorul Berners-Lee consideră că încă există loc pentru îmbunătăţiri, dar nu există nicio îndoială că web-ul a realizat lucruri minunate în cei 25 de ani de existenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici