- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (06.04.2016, 09:15)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Seară aniversară "Cioran. De la Răşinari la Odéon", cu George Banu şi Andrei Vieru, la Paris
Georges Banu şi Andrei Vieru se întâlnesc pe 6 aprilie, orele 19.00, pentru a-l evoca pe Emil Cioran de-a lungul unei seri aniversare inedite, în spectacolul, intitulat "Cioran. De la Răşinari la Odéon", la invitaţia ICR de la Paris.
Urmărește
207 afișări
Seară aniversară "Cioran. De la Răşinari la Odéon", cu George Banu şi Andrei Vieru, la Paris
Spectacolul "Cioran. De la Răşinari la Odéon" va avea loc la Sala bizantină a Palatului Béhague, Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa şi este susţinut de două personalităţi intelectuale franceze de origine română: scriitorul şi criticul teatral Georges Banu şi pianistul şi eseistul Andrei Vieru.
În dialog cu Georges Banu, care va citi o selecţie de fragmente din "Caietele" lui Cioran, Andrei Vieru va evoca de la pian gusturile muzicale ale autorului francez de origine română, interpretând scurte piese de Bach, Brahms şi Ravel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-o dăm în vot la alegeri! Civilizat, legal, fără violență
-
Ciolacu: De ce să-mi dau demisia? N-am ce lămuri. Vorbim de o călătorie a mea în zona privată
-
Ciucă, la revenirea din Austria: Moment decisiv pe 22 noiembrie la Budapesta, în privinţa Schengen
-
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Elenei Lasconi
Partea a doua a seratei, în care pianul va fi închis, va lăsa loc unei evocări mai libere a personalităţii lui Cioran şi a felului în care fiecare dintre cei doi – Georges Banu şi Andrei Vieru – l-au cunoscut şi, bineînţeles, a felului în care îl percep.
Georges Banu propune o recitire a "Caietelor", în care Cioran alternează cunoscutul său registru blasfemator cu schiţe ale vieţii cotidiene şi mărturisiri pline de umor: "Urmându-l de la Răşinari, satul său natal, până în strada Odéon unde a locuit câţiva zeci de ani – spune Georges Banu –, îl descoperim pe Cioran deopotrivă în explozia identităţii sale, precum şi în intimitatea discursului său."
Georges Banu şi Andrei Vieru îmbogăţesc portretul lui Cioran cu amintiri inedite legate de întâlnirile personale ale acestora cu « această personalitate dublă, pustnic şi obişnuit al saloanelor, tragică şi ironică ». Iată cum îl caracterizează Andrei Vieru pe Cioran : "Pentru mine, Cioran est înainte de toate nu un eseist, ci un mare poet al limbii franceze. O parte din proza lui poetică este, voalat sau nu, de inspiraţie muzicală".
Scriitorul Emil Cioran, decedat la Paris în 1995, ar fi împlinit vârsta de 105 de ani pe 8 aprilie.
Născut în satul Răşinari, Cioran trăieşte până la vârsta de 26 de ani în România, unde îşi publică primele cărţi. După 1937 se instalează definitiv în Franţa, renunţând să mai scrie în limba română. "Stilul, care m-a interesat atât de mult, l-am adoptat pentru că am văzut în el o sfidare a neantului", scria Emil Cioran în "Caietele" sale.
Născut la Bucureşti, Georges Banu este scriitor şi critic de teatru, profesor de teatru la Sorbonne Nouvelle - Paris 3. Este co-editor al revistei "Alternatives théâtrales" şi director al colecţiei "Le Temps du théâtre" la editura Actes Sud. Georges Banu este autor al numeroase lucrări de referinţă despre scena teatrală europeană contemporană. Din martie 2013 este membru de onoare al Academiei Române.
Pianist, scriitor de expresie franceză şi matematician, Andrei Vieru s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. Din 1988 Andrei Vieru trăieşte în Franţa, unde a devenit interpretul recunoscut al marilor opere ale lui Bach şi nu numai. Este autorul a două cărţi de eseuri – "Ecleziastul vesel" (Le gai Ecclésiaste, Seuil, 2007) şi "Elogiul vanităţii" (Éloge de la vanité, Grasset, 2013), presa franceză comparând puritatea limbajului cu cea a lui Cioran. Pentru ultimul său volum, Andrei Vieru primeşte premiul Casanova, acordat de către Fundaţia Pierre Cardin unui European care scrie direct în franceză.
Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul: institut@institut-roumain.org.
Citeşte şi: Premieră mondială: Portretele lui Emil Cioran de Rogelio Cuéllar, expuse la Biblioteca Naţională - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Drepturile pentru opera lui Cioran: Liiceanu îl acuză pe Eugen Simion. Simion spune că a fost corect
Citește pe alephnews.ro: Războiul dronelor: Cum tehnologia transformă conflictul ruso-ucrainean
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe