- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.01.2014, 16:23)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Seară de poezie cu Ioana Nicolaie, sâmbătă, la librăria Humanitas de la Cişmigiu
Poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul "Autoimun", apărut recent la editura Cartea Românească, dar şi în ediţie digitală, sâmbătă, de la ora 17.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
147 afișări
Seară de poezie cu Ioana Nicolaie, sâmbătă, la librăria Humanitas de la Cişmigiu (Imagine: Shutterstock)
La eveniment vor participa, alături de autoare, Cecilia Ştefănescu şi Bogdan O. Popescu.
"Autoimun" este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura pentu copii. Dacă în cărţile anterioare ("Nordul", "Credinţa" etc.), excelent primite de critică, autoarea miza pe recuperarea unui timp (al copilăriei) şi a unui spaţiu (al lumii nord-transilvane în care s-a născut), în această nouă carte interesul acesteia glisează spre accidentul biografic imediat şi spre întrebările fundamentale ale parcursului oamenilor prin lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Autoimun" urmează o poveste de adâncime în care "personajul principal" se îmbolnăveşte, la 35 de ani, de o boală cronică. Sub acest pretext, el încearcă prin fiecare poem să-şi identifice fragmentar şi să-şi precizeze cât mai concret naraţiunea care, de fapt, îi subîntinde viaţa. Este atent la vocile din preajmă, dar, mai ales, se ascultă pe sine. Încearcă să vadă mai puţin detaliul medical şi mai mult felul în care particularul reverberează în universal. Nu-şi poate întrezări viitorul, însă reuşeşte să decupeze din trecut oameni şi întâmplări relevante.
Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A absolvit în 1997 Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, iar, în 1998, a terminat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi. După absolvire a lucrat în învăţămînt, în presă şi în domeniul editorial. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România.
Ioana Nicolaie a publicat mai multe volume de versuri ("Poză retuşată", "Nordul", "Credinţa", "Cenotaf "), două romane ("Cerul din burtă", "O pasăre pe sârmă") şi literatură pentru copii ("Aventurile lui Arik" şi "Arik şi mercenarii"). A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award.
Volumul "Nordul" a apărut în limba germană, în 2008, cu titlul "Der Norden". "Cerul din burtă" a fost publicat în 2013 în suedeză, cu titlul "Himlen i magen", şi este în curs de apariţie în bulgară, iar "O pasăre pe sârmă" este în curs de traducere în sârbă. De asemenea, a fost inclusă în nouă volume colective româneşti ("Ferestre '98", "40238 Tescani", "Cartea cu Bunici", "Intelectuali la cratiţă" etc.) şi în numeroase reviste şi antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d’Orphée, New European Poets, The Vanishing Point That Whistles: An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).
Totodată, Ioana Nicolaie a fost invitată pentru lecturi şi conferinţe la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de literatură. Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe