"Sectanţii", de Vasile Ernu, o poveste fascinantă a unei comunităţi, lansat miercuri în Bucureşti. CITEŞTE un fragment în avanpremieră

Volumul "Sectanţii", de Vasile Ernu, o poveste fascinantă a unei comunităţi, va fi lansat miercuri, de la ora 19.00, la Terasa J'ai Bistrot din Bucureşti, cartea, apărută în colecţia "Ego-grafii" urmând să fie disponibilă, în curând, şi în ediţie digitală.

Urmărește
1437 afișări
Imaginea articolului "Sectanţii", de Vasile Ernu, o poveste fascinantă a unei comunităţi, lansat miercuri în Bucureşti. CITEŞTE un fragment în avanpremieră

"Sectanţii", de Vasile Ernu, o poveste fascinantă a unei comunităţi, lansat miercuri în Bucureşti. CITEŞTE un fragment în avanpremieră

Invitaţi, alături de autor, sunt criticiul de teatru Iulia Popovici, antropologul Vintilă Mihăilescu şi scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Volumul "Sectanţii" este primul din "Mica trilogie a marginalilor", în care vor mai apărea "Bandiţii" şi "Izgoi-Jidî".

În Bugeac există o comunitate religioasă care reuşeşte să supravieţuiască de patru generaţii, cu toate că a trebuit să treacă prin tot atâtea regimuri diferite: imperiul ţarist, România Mare, URSS şi Republica Moldova. Comunitatea a fost fondată la sfârşitul secolului al XIX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva între Chilia, Ismail, Cetatea Albă şi Odessa.

Sub influenţa ruşilor rascolnici şi molocani, a coloniştilor germani protestanţi şi a evreilor mesianici, tânărul transilvănean simte o chemare ce îl îndepărtează de religia ortodoxă şi îl aruncă într-o aventură incredibilă. Este vorba despre o sectă cu idealuri înalte şi un stil de viaţă de o puritate nemaiîntâlnită. Statul, Leviatanul secolului XX, majoritatea pravoslavnică şi, mai ales, "lumea aceasta" laică au fost mereu adversari de temut, dar şi o provocare pentru comunitate, care face eforturi să le salveze şi să le aducă pe calea cea bună. Cum a rezistat micul grup în faţa forţelor cumplite ce îl ameninţau? Cum a făcut faţă marilor ispite ale secolului XX? Vasile Ernu spune povestea fascinantă a acestei comunităţi - o poveste care continuă şi în prezent.

CITEŞTE UN FRAGMENT ÎN AVANPREMIERĂ DIN "SECTANŢII"

Vasile Ernu s-a născut în URSS, în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea "Al. I. Cuza", Iaşi, 1996) şi al unui master în filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi a editurilor Idea şi Polirom.

A debutat cu volumul "Născut în URSS" (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010, ediţia IV-a în 2013 ), care apare în anul 2007 şi la editura Ad Marginem din Rusia, în 2009, la editura KX - Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010, la editura Akal din Spania şi editura Hacca din Italia, iar în 2011, la editura L'Harmattan din Ungaria şi la editura Sulakauri din Georgia. Cartea este în curs de apariţie la Editora Claroscuro din Polonia. A fost nominalizat la premiul de debut al revistei Cuvîntul, premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul.

Volumul "Sectanţii" va fi lansat la Salonul de Carte Bookfest 2015, pe 23 mai, de la ora 17.00. Evenimentul va avea loc la standul Editurii Polirom, Pavilionul C2, Romexpo. Alături de autor, vor vorbi Cristian Teodorescu, Zoltán Rostás, Paul Cernat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici