Semnificaţii istorice pentru 1 februarie

1868 - S-a născut pictorul Ştefan Luchian (m. 1916).

Urmărește
549 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 1 februarie

Semnificaţii istorice pentru 1 februarie (Imagine: www.wikipedia.org)

1814 - Lordul Byron publică "Corsarul". 10.000 de exempare se vînd numai în prima zi.


1838 - S-a născut scriitorul Nicolae Gane, prozator şi memorialist din cercul "Junimii"


1878 - A fost publicat primul buletin meteo săptămînal.


1931 - S-a născut Boris Elţîn, preşedintele Rusiei (m. 23 aprilie 2007)


1946 - A fost proclamată Republica Ungară.


1951 - Adunarea Generală a ONU adoptă, cu 44 de voturi pentru şi 7 împotrivă, o rezoluţie care condamnă guvernul Republicii Populare Chineze pentru agresiunea împotriva împotriva Coreei. Era pentru prima dată de la constituirea ONU, cînd o naţiune era condamnată drept agresor.


1990 - S-a hotărît constituirea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), ca urmare a convorbirilor dintre reprezentanţii partidelor politice şi reprezentanţii Consiliului FSN.


1991 - România a obţinut statutul de invitat special în Consiliul Europei.


1993 - La Bruxelles, a avut loc ceremonia semnării Acordului de asociere a României la Comunităţile Europene. Partea română a fost reprezentată de premierul Nicolae Văcăroiu, ministrul de externe Teodor Meleşcanu şi de alte personalităţi ale vieţii politice.


1993 - A fost aprobat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru protecţia şi conservarea unor bunuri culturale.


1995 - La Strasbourg, 21 de ţări membre ale Consiliului Europei au semnat Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale. Printre semnatari s-a numărat şi România.


1995 - A intrat în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană. Acordul impunea ţărilor asociate o reorientare a economiilor lor şi o adaptare la cerinţele europene în domeniul economic.


1996 - Gavril Iosif Chiuzbaian, ministrul Justiţiei, a solicitat, la Washington, organizaţiei "Prison Fellowship", precum şi altor personalităţi americane sprijin pentru eliberarea grabnică din închisoarea de la Tiraspol a lui Ilie Ilaşcu şi a grupului său.


2000 - Liderul PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a fost ales preşedinte al Senatului.


2001 - Comisia Europeană a redactat rapoartele pe baza răspunsurilor României şi Bulgariei la chestionarele privind îndeplinirea angajamentelor pentru modificarea regimului de vize al UE faţă de cele două ţări şi a decis ca pe 30 iunie să prezinte un raport privind progresele realizate ulterior.


2002 - Gen.mr.Constantin Rotariu, lt.col. Ioan Păun şi cpt. Gheorghe Constantin, ofiţeri acuzaţi că au dat ordin să se tragă în revoluţionarii timişoreni de pe Calea Lipovei, în decembrie 1989, au fost condamnaţi de magistraţii instanţei supreme, la pedepse cuprinse între 8 şi 12 ani de închisoare, după ce pe parcursul a zece ani instanţele inferioare i-au găsit de patru ori nevinovaţi.


2003 - Naveta americană Columbia s-a dezmembrat în timpul reintrării în atmosferă, la încheierea unei misiuni de 16 zile pe orbită, cu şapte astronauţi la bord. Toţi cei şapte astronauţi au murit.


2003 - SUA a solicitat României, prin mesaje diplomatice, sprijin pentru campania împotriva Irakului. Astfel, Washingtonul dorea ca România să pună la dispoziţia trupelor americane spaţiul aerian, aerodromurile şi instalaţiile aeroportuare de care dispune.


2005 - Keanu Reeves a primit o stea la Hollywood.


2007 - Bill Gates a primit ordinul Steaua României.


2008 - Antonel Tănase, vicepreşedinte al PNL Bucureşti, a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor.


2009 - Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a fost întronizat la Catedrala Hristos Mântuitorul, la conducerea unei Biserici ortodoxe aflată în dezvoltare de la sfârşitul regimului sovietic. El a obţinut 508 voturi din totalul de 700 ale Conciliului Bisericii Ortodoxe reunit la Moscova pentru alegerea succesorului patriarhului Aleksei al II-lea, decedat în decembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici